2025 36. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2025 12:36
Kitap kendi içeriğinde başarısız ya da anlatımlarından ötürü düşük vermedim. Düşük vermemin sebebini böyle çetrefilli ve ikircikli bir konuda iki kişi olarak canlandırdığı kişilerden dindar olan halim'in sorularını hep aynı minvalde, cahilce sorarken. Selim'in cevaplarını daima istediği şekilde verdiği için rahatsız oldum. Bir teist, özelinde bir müslüman olarak bazı soruların o minvalde sorulmayacağını veya verilen yanıtlara karşı öyle karşılık verilmeyeceğini okurken görüp, güldüm. Neden düşük verdim? a) sorulan bazı sorulara istenildiği gibi cevap vermeyip, geçiştiriyor. dindarlar katliam yapar demiş. Halim de Stalin de yaptı diyor. Sevan beyciğim cevap vermeden geçiştiriyor. b) voltaire'nin inançsızlığıdan çok emin. lakin kitaplarını okursanız gayet realist, akılcı bir tanrıya inandığını görürsünüz. c) eş yerine beyimiz cinsel partner sözü de bir o kadar güldürdü. d) kur'andaki bazı durumların tarihsel olabileceğini, o dönemin şartlarını kapsayabileceği düşüncesinden uzak. e) islama özelinde düşmanlığı göze çarpıyor. ateist olarak hristiyan veya yahudilere bu kadar düşman değil hatta bazı yerlerde yahudilerin daha vefalı, sadık, iyi niyetli adeta insanperver olduğunu düşünüyor. yapmayın allah aşkına. bu çağda, 2025'te, 7 ekim olaylarından beri kaç cana kıyıldı, kaç masum insan katledildi bilmesek... f) ilk konulardan itibaren mecaza tamamen karşıyken hristiyanların cehennem tasvirinde mecazı kabul etmesi ayrı çelişki. g) kur'an'ın yazıya aktarılması ebubekir döneminde iken, osman'ı yazması... hadi çoğaltılma olarak kabul edelim h) ayetleri kışkırtıcı şekilde tercüme etmesi de düşmanlığın ayrı göstergesi olarak yorumlanabilir. ı) iyilikle insanları islama davet edenlerin de insanları içerden fethetmeye çalışan eğer olmazlarsa kılıçla islama davet edecek grubun geleceğini söylüyor. i)Türk-Osmanlı düşmanlığı, hiçbir şeyden anlamazlar tarzı kışkırtıcılığı ve dahi müslüman olmayan hiçkimseye eşit yurtdaşlık verilmeyeceğini söylemesi... j) kötülükte avrupayı örnek verince eee gardeşiiim biraz da çine bakalım, japonyaya bakalım yauuu bakın nasıl barışçıllara döndürmesi.... kısacası diyeceğime uzuncası rahatsız olunacak çok şey var. ama güzel şeyler de var. farklı bir perspektiften baktırabiliyor. farklı mesajları anlamayı sağlıyor, farklı düşüncelere kapı aralıyor. keyif aldım. ama yine de altı vereceğim.
Halim İle SelimSevan Nişanyan · Liberus Yayınları · 202172 okunma