2025 17. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2025 14:58
Selamun Aleyküm. Yeni bir kitap incelemesiyle yeniden buradayım. Kitabı görür görmez, kapağına ayrı bir şekilde bağlandım. O kadar farklı ve bir o kadar da insanı içine çeken bir havası var ki, elime alır almaz açıp okumaya başladım. Kitabın ilk sayfalarında da belirtildiği gibi, bu eser aslında nefsimizi kontrol altına alabilmemiz ve ruhumuza şifa olabilmesi için bize yol gösteren bir rehber niteliğinde. Hayatımızın her köşesinde yer alan; çoğu zaman farkında olmadan yaptığımız düşünce, davranış ve tutumların aslında ne kadar yanlış olabileceğini yüzümüze sakin ama etkili bir şekilde söylüyor. Ve insana şunu düşündürüyor: “Demek ki önce kendimi düzeltmem gerekiyor.” Kitapta en çok hoşuma giden şeylerden biri, dediğim gibi, kapağının gerçekten çok başarılı olmasıydı. Benim için kitap kapağı önemlidir; çünkü ilk temas orada başlıyor. Bunun dışında, çevirmen Cemal Aydın’ın emeğini özellikle belirtmek isterim. Oldukça akıcı, sade ve anlaşılır bir dil kullanmış. Her satır rahatlıkla okunup anlaşılabiliyor. Allah kendisinden razı olsun. Bir diğer dikkatimi çeken nokta ise kaynak meselesi oldu. Biz insanlar genelde her bilginin bir dayanağını ararız ya; bu kitapta da Kur’an-ı Kerim’den ayetler, hadisler ve rivayetler açık ve net bir şekilde sunulmuş. Bu da okurken insana güven veriyor. Hatta dinî konulara yakın olmama rağmen, bazı bölümlerde daha önce fark etmediğim hayat tecrübelerini görmek benim için ayrıca öğretici oldu. Kitabı genel anlamda çok verimli, güzel ve etkileyici buldum. Dili kolay anlaşılır. Sadece bazı âlim ve sûfî isimlerini telaffuz etmekte zorlandım; ama bu tamamen benim alışkanlığım olmamasından kaynaklanıyor. Yaklaşık 100 sayfaya yakın olması sebebiyle hızlı okunabilecek bir kitap. Ama burada önemli olan hız değil; okuduğunu anlayıp hayatına katabilmek. Çünkü gerçekten bazı sayfalar insana durup düşündürüyor: “Evet, bu bende de varmış ve bunu düzeltmem gerekiyor.” Ben kitabı açıkçası çok beğendim ve gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Okuyacak olan herkese şimdiden iyi okumalar diliyorum :)
Ruhun Hastalıkları ve ÇareleriEbu Abdurrahman Es-Sülemi · Sufi Kitap · 20192,015 okunma