Kardeşimin Hiksyesi
2025 14. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2025 22:27
Zülfü Livaneli’nin Kardeşimin Hikâyesi adlı romanı polisiye ve psikolojik türde. Kitap, bir cinayet etrafında şekillense de asıl odak noktası insanın iç dünyası, geçmişle yüzleşmesi ve kardeşlik bağlarıdır. Romanın ilk yaklaşık yüz küsürlük sayfası yavaş ilerlediği için biraz sıkıcı gibi. Olaylardan çok betimlemelere ve karakterlerin ruh hâline yer verilmiş. Ancak bu durum, ana karakter Ahmet Arslan’ın yalnız ve içine kapanık yapısını yansıtması açısından anlamlı. Ahmet romanın baskın karakteri. Hayattan o kadar uzaklaşmış ki hiçkimseye temas edemeyecek kadar kopmuş dış dünyadan. izole bir şekilde sadece kitaplarıyla, yazılarıyla ve görüleriyle bir de Kerberos’uyla yaşayan biri. Arzu’nun ölümüyle tanıştığı genç gazeteci(Pelin), soruları ve merakıyla Ahmet’in yaşam frekanslarının değişmesini sağlar ve romana hareket katar. Ahmet’in kardeşi Mehmet’in esir düştüğü dönemi anlattığı kısım:Özellikle de Mehmet’ in hücrede unutulmuş olması, romanın en çarpıcı bölümlerinden.Mehmet’in yaşadığı esaret, hem onun hem de Ahmet’in hayatında derin izler bırakmış. Mehmet’in sevdiği kadın Olga ve hikayeyi yukarıya taşıyan korkunç Ludmilla, yaşanan trajediye asıl heyecanı sağlar. Bu karakterler romanın duygusal yönünü güçlendirir.Yazı dili sade, açık ve akıcıdır. Gösterişli bir anlatım yerine, duyguyu yavaş yavaş hissettiren bir üslup tercih edilmiş. Kitap, sabır isteyen ancak sonunda düşündüren ve etkileyen bir romandır.
Kardeşimin HikayesiZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi · 2024126,4bin okunma