2025 14. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2025 19:44
İki cilt olmasına rağmen su gibi akıp giden bir kitap... Kitabı zamana yaymayı seçtim çünkü kitaptan alınacak o kadar kıymetli bilgiler var ki. Yoksulluk desen var, acı, ayrılık, haksızlık, sadakatsizlik, eşitsizlik desen var. Kitap Mösyö Myriel adında aristokrat bir aileden gelmiş olmasına rağmen doğru yolu bulmuş, ruhani bir piskopos ile başlamaktadır.Jean valjean adında ablasının yedi çocuğuna bakarken açlıktan bir ekmek çalmaya kalkıştığı için yaklaşık 23 sene kürek mahkumu olmuş biri var. Jean hapisten çıkınca 108 frank gibi bir paraya sahip bu paraya hana gidip yemek yemek ister. Kürek mahkumu olduğu için bütün kapıları kapatırlar ona, kimse bir lokma vermez. Geceleri bile kapıları açık olan piskoposun evine gider en çaresiz olduğu anda. Hapisten yeni çıkmış, insanlara karşı merhamet duygusunu yitirmiş herkesten ve her şeyden nefret edecek hale gelmiş olan Jean valjean vicdanı ile hareket etmemektedir. Piskoposun evinde iken piskopos ona çok iyi davranmış yedirmiş, içirmiş. Saygı ile yaklaşmış, soru sormamış. Gümüş takımlarında yemek yedirmiş. Sabah olunca Jean Valjean'ın evde olmadığını görürler. Jean kaçmış yanında gümüş şamdanları ve yemek takımlarını götürmüş. Piskopos bunu sıkıntı etmeyecek ve kendine ait olanı götürdüğünü, o eşyaların onun hakkı olduğunu söyleyecektir. Birkaç saat içinde Jean Valjeanı iki asker kolları arasında getirip piskoposa teslim etmek ister, piskoposun malını çaldığını söyler. Piskopos onlara o şamdanların ve yemek takımının tamamen Jean valjeana ait olduğunu söyler. Jean valjean bunu duyunca şaşkınlıktan dona kalır. Ne olup bittiğini anlayamaz. Bu karşılıksız merhametten sonra Jean valjean için pek çok şey değişmeye başlar.*İki cildi burada anlatmayacağım için çok kısa bir bölümünü ancak anlatabiliyorum. Umarım faydalı olabilir. İyi okumalar.
Sefiller (2 Cilt Takım)Victor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025105,4bin okunma