Kitap Adı: Elveda Haziran
Yazar Adı: Sarah Jio
Çeviri: Duygu Parsadan
Sayfa Sayısı: 312
Kitap Türü: Roman
Özellikle bu kitabı okumak için seçmedim bunu belirteyim sadece son kitap Roman olsun istedim, çünkü kendimi tanıyorum Roman beni çekerse durmadan okuyacağım. Yazarın ilk "Böğürtlen Kışı" adlı romanını okumuştum, sanki bu kitapta da ona benzer unsurlar var. Bana göre bu iki kitap ve Mart Menekşeleri aklımda yer eden kitaplar oldu.
Okuduğum bu kitaba gelecek olursak, hikaye June teyzesi Ruby, onu yavaş yavaş hasta etmeye başlayan bankacılık işi ve ailesiyle olan kopuk ilişkisinin anlatımıyla başlıyor.
Teyzesinin an'i ölümü ve June Andersona bırakılan bir miras, onu alıştığı hayattan ve şehirden koparıp çok farklı bir maceraya doğru itiyor.
Bankacılıktan, Kitapçılığa doğru uzanan hikayede neler karşılamıyor ki sizi.
Mesafelere rağmen dostluğu, aşkı uğruna katlanılan tehditler, korkudan evladını evlatlık veren bir anne ve aynı zamanda çocuklara kitapları ve masalları sevdiren Ruby ve Mavi Kuş Kitabevini yaşatma savaşını da es geçmeyelim. Bilinen yanlışlar kitabın sonuna doğru aydınlanınca anlıyorsunuz ki mucizeler hep var. Hele ki "Aydedenin iyi geceler masalları", kitabının dokunmadığı insan neredeyse yoktur
Kitapta yazdığı gibi, "Gerçekler bazen burnumuzun dibinde oluyor."
Bu kadar spoiler yeter, kitaptan birkaç alıntı:
-Mavi Kuş Kitabevinin kaderi June'un ellerinde olacaktı. Kitabevini ve içindeki sırları kurtarabilecek miydi? Ya kendini?
- İşte bu yüzden bu kıymetli yeri, tüm sırlarıyla birlikte sana bırakıyorum. Ve onları keşfetmen gerek, June
- Şansız bir dönemden geçtiğinde ve işler istediğin gibi gitmediğinde, kendi hikayenin yazarı olduğunu hatırla.
- Kalbimin sesini dinlediğimde cevabı zaten biliyordum. Ve bu cevap beni korkutuyordu.
- Çocukken büyüyeceğimi ve her sorunun kendiliğinden çözüleceğini sanırdım.
- Kitapların olmadığı bir dünya hayal edebiliyor musun?
- İnsanlar bir akarsu gibi etrafımdan akmaya devam ediyorlardı. Bense gözlerimi ondan alamıyordum
- Haklıydı. Ama mesele şu ki artık kendimi hayal kırıklığına uğratmak istemiyordum.
- Artık hiçbir şey hissetmeyene kadar koşmak istiyordum. Ne ellerimi, ne ayaklarımı, ne de kalbimi.
- Hayat bir anda nasıl da değişiyor
- Bazen aradığın şey tam da burnunun ucunda.
Sarah Jio, kalemini seviyorsanız, bu kitabı da seveceksiniz. Bu da benden olsun:
Herkesin hayatında sırlar var, kimi çoktan keşfetti onları, kimi de keşfedilmeyi bekliyor. A. Özgür