2025 15. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2025 15:41
İlber Ortaylı’nın Fatih Sultan Mehmed Han kitabını genel olarak beğendim. Böylesine büyük bir imparatoru, alanına hâkim, güçlü bir tarihçinin gözünden okumak gerçekten büyüleyiciydi. Ortaylı, Fatih’i efsanelerin arkasına saklamadan; zekâsı, sertliği ve devlet aklıyla birlikte ele alıyor. Bu da okura, tarihi bir figürden ziyade çağının çok ötesinde bir hükümdarla karşı karşıya olduğunu hissettiriyor. Kitap yer yer kendini tekrar eden bir dile sahip. Bazı cümlelerin ve vurguların benzer biçimde yeniden karşımıza çıkması, anlatının temposunu zaman zaman düşürüyor. Ancak bu tekrarlar bile Fatih’in zihniyetini, hedeflerini ve İstanbul’un onun için ne ifade ettiğini daha derin kavramamı sağladı. En etkileyici tarafı ise Fatih Sultan Mehmed Han’la birlikte İstanbul surlarında dolaşıyormuş hissi vermesiydi. Onunla birlikte bir çağı kapatıp yeni bir çağı açmak, fetih fikrinin yalnızca askerî değil, medeniyet kurucu bir hamle olduğunu görmek çok etkileyiciydi. Kitap, yalnızca tarih anlatmıyor; okuru düşünmeye, karşılaştırmaya ve yeniden yorumlamaya davet ediyor. Sonuç olarak, edebî bir biyografi arayanlar için mesafeli bulunabilir; ancak tarihsel gerçekliği, analitik yaklaşımı ve güçlü bakış açısıyla Fatih Sultan Mehmed Han, okunması ve üzerine düşünülmesi gereken önemli bir eser.
Fâtih Sultan Mehmedİlber Ortaylı · Kronik Kitap · 2025927 okunma