2025 88. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2025 22:12
Kanatlanmış Kadınlar (Osmanlı ve Avrupalı Kadın Yazarların Dostluğu) - Senem Timuroğlu Osmanlı dönemi kadın edebiyatçı denince aklınıza kim gelir? Kimler demedim bilerek. Eğer bu işin içinde değilseniz hatta içinde olsanız dahi o dönemlerden hep erkek isimler hatırlarsınız. Belki Cumhuriyet'in ilk yılları dolayısıyla Halide Edip'i biliyorsunuzdur. Ben de bu kitap ve sevgili Senem Hocam sayesinde öğrendim Fatma Aliye'yi. Bu kitap Senem Hoca'nın doktora tezi aslında ve bu tezi Fransızca yazıyor. Sonrasında bizlerin de faydalanması için tezi akademik dilinden arındırıp bu şekilde harika bir kaynağa dönüştürüyor. Sadece Fatma Aliye değil anlatılan. 19. yüzyıl kadın yazarları,şairleri ve bunların kendilerini görünür kılma çabaları işleniyor kitapta. Ve hala Avrupa'da yıkmak için uğraştığımız harem kadını mantığını, cinsel çağrışımdan çıkarmak için bu aydın kadınların yine kendi dönemdaşı olan Avrupalı aydın kadınlar ile iletişimleri de işleniyor. Fatma Aliye hakkında hiçbir şey bilmiyormuşum. Mesela kitaplarının Chicago kitap sergisinde sergilendiğini veya 2 tane felsefe kitabı yazdığını. Kendi kendine okuma yazma ve Fransızca öğrendiğini, hatta o Fransızca ile kitap çevirdiğini. Bu senenin belki de son önerisi size, kurgu dışı olan Kanatlanmış Kadınlar kitabı olsun. Okuması çok kolay, asla akademik bir dili yok. Dönem ile ilgili çoğu şeyi öğreneceğimiz harika bir kaynak. Önerimdir, mutlaka okuyunuz efendim.
Kanatlanmış KadınlarSenem Timuroğlu · İletişim Yayınevi · 202048 okunma