2025 181. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 03:28
YABAN MERSİNİ TOPLAYICILARI-AMANDA PETERS,280 sayfa Aralık ayını 17,2025 yılını 181 kitap ile kapatıyorum.Duygusal bir kitap ile bitti yıl… Yaban Mersini Toplayıcıları ödüllere doymayan bir roman. -2023 Barnes & Noble Discover Ödülü Sahibi -Andrew Carnegie Mükemmellik Madalyası Sahibi -2024 Kanada Suç Yazarları Derneği En İyi İlk Suç Romanı Ödülü -2024 Dartmouth Kitap Ödülü Tüm bu ödülleri toplayan roman kayıp,aidiyet,kimlik ve bağışlama temalarını işlerken,sadece bir çocuğun değil,bir halkın ,Kanada Kızılderililer’in susturulan hikayesinin de romanıdır. Kitap küçük yaşta kaybolan Mi’kmaq (yerli) kökenli bir kız çocuğunun geçmişiyle yüzleşmesini,parçalanan aile bağlarını ,sessiz acıları anlatmaktadır.Aynı zamanda kuvvetli aile bağları ile bir ailenin kayıpları ile de olsa bir araya gelmesini ,toplumsal adalet ve yerli kültürünü ,sessiz travmaları da işlemektedir. Kanadalı yerli bir ailenin, Amerika’nın Maine Eyaleti’nde yabanmersini toplamak için mevsimlik işci olarak çalışması sırasında ,evin en küçük kızı dört yaşındaki Ruthie ortadan kaybolur.Onu en son gören ,altı yaşındaki ağabeyi Joe’dur.Ruthie’nin kaybolması Joe’da derin bir üzüntü yaratır ve yıllarca suçluluk duygusu ile yaşar.Tüm aile için artık zaman eskisi gibi akmaz… Aynı eyalette ,başka bir kız çocuğu Norma,varlıklı ama sevgisiz bir ailede büyümüştür.Annesi geçmişte çok bebek kaybettiği için Norma’yı gölgesi gibi her yerde izlemekte,üstüne titrerken aynı zamanda çok baskı kurmakta,evden çıkartmamaktadır.Norma sadece banyoda ve okulda annesinin bakışlarından uzak kalmaktadır.Norma sık sık geçmişe dair rüyalar görmekte ama bir anlam verememektedir.Ailesinin bu rüyaları geçiştirmeleri,Norma’nın susmayan iç sesi ,ailesinin sakladığı karanlık bir sır olduğunu ortaya çıkarır .Norma bu sırrı çözmek ve kendi köklerini aramak için bir yolculuğa çıkar… - [x] “Bazı sırlar o kadar karanlıktır ki, gömülü kalmaları en iyisidir. Işık ve mutluluk saçan insanların bile karanlık sırları vardır. Bazen yalan o kadar kökleşir ki, gerçek haline gelir; ölüm onu silene kadar zihnin derinliklerinde saklı kalır ve dünyayı biraz farklı kılar. Sırlar ve yalanlar kendi başlarına bir yaşam kazanabilir, çarpıtılıp manipüle edilebilir veya birinin aklını kaybetmeye başladığı anda ağzından dünyaya yayılabilirler.”
Yaban Mersini ToplayıcılarıAmanda Peters · Beyaz Baykuş Yayınları · 2025195 okunma