·128 syf.····Okunma: 19 Ocak 2025 10:22 Sadık Hidayet’in Aylak Köpek adlı kitabını okurken insanın yalnızlığı ve toplumdan kopuşu üzerine düşündüm. Kitapta yer alan öykülerde, hayata tutunmakta zorlanan, kendini çevresine ait hissedemeyen karakterlerle karşılaştım. Hidayet, bu karakterler üzerinden insanın iç dünyasındaki karanlık ve boşluk duygusunu anlatıyor.
Yazarın dili sade ama oldukça etkileyici. Anlatım sakin ilerlese de duygusal yoğunluk her satırda hissediliyor. Okurken bazı cümleler beni durup düşünmeye zorladı. Özellikle “aylaklık” hâli, yalnızca fiziksel bir boşluk değil, ruhsal bir sıkışmışlık olarak veriliyor.
Kitaptaki karakterler genellikle hayal kırıklıklarıyla yaşayan, toplumla uyum kuramayan insanlar. Onların iç konuşmalarını okurken kendimi bazen bu yalnızlığın içinde buldum. Hidayet, insanın kendisiyle ve çevresiyle yaşadığı çatışmayı abartmadan ama derin bir biçimde aktarıyor.
Aylak Köpek, umut veren bir kitap değil; aksine karamsar bir dünya sunuyor. Ancak bu karamsarlık yapay değil, insan ruhunun gerçek bir yansıması gibi duruyor. Kitabı bitirdiğimde içimde bir ağırlık kaldı ama bu ağırlık düşündürücüydi.
Sonuç olarak Aylak Köpek, insanın varoluşsal yalnızlığını anlatan, sade diliyle etkisini artıran bir öykü kitabı. Okuru rahatlatmıyor ama insanı kendisiyle yüzleştiriyor.