PÁL SOKAĞI ÇOCUKLARI İNCELEMESİ
2025 25. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 16:50
İlk bir başlayıp kırk sayfa okuyup bıraktığım sonra tek oturuşta bitirdiğim bir kitap oldu Pal Sokağı çocukları. Bu kitabı nasıl incelemeliyim karar veremedim. Çünkü her ne kadar bir çocuk klasiği olsa da böyle bir sonu bir çocuğa okutmak doğru olur mu bilemedim… Kafamı kurcalayan bi nokta var oraya değinmeden edemeyeceğim. Nemeçek karakteri acaba hasta olduğunu belirtse göle batırılmak yerine ona başka bir ceza uygulanabilir miydi? Elbette bu bir kitap bir çok olasılık barındırır içinde, her şey olabilirdi ve yazarımız bunu uygun görmüş. Ama ben yine de başrolllerinin çocuk olduğu bir kitap olunca hep bir ümit mutlu son beklemiştim. Ki ben acının kitaba gerçeklik kattığı fikrinde biriyimdir, acı gerçektir geçer okura diye düşünürken burda böyle bir son istemezdim… Kitapta değinmek istediğim bir başka nokta ise şu: Çocukların gözü kapalı hatta canları pahasına savundukları bazı şeyler yetişkinler için bir hiç olabiliyor. Bekçi Yano mesela arsa ile ilgili gerçeği ne zamandan beridir biliyordu ve acaba bunu Gereb ona pipo getirdiğinde biliyor muydu Çünkü asıl hikayeyi tamamen değiştirebilecek iki noktadan biri de burası. O gün bekçi bu bilgiyi dillendirse onları gizlice dinleyen Ernö Nemeçek bu sonu yaşar mıydı … Yazının kalanı spoiler içerir, kitabı okumayanlar devam etmesin!!!! Evet farkındayım bu bir kitap, gerçeklik değil ve yazarımız kitabını böyle bitirmek istemiş Ama şu var: Ölen bir çocuk ise orda gerçeklik sorgulanmamalı. Kurgu dahi olsa çocuklar zarar görmemeli. Nemeçek yaşamalıydı… Kitabın akıcılığı ve okunabilirliği bir yana tabiki, bunlar kitabi tartışmasız bir klasiğe çeviriyor ancak kitabın sonunu böyle oluşu eleştirilmeli. Bu hususa dikkat çekip incelememi bitiriyorum, iyi okumalar.
Pal Sokağı ÇocuklarıFerenc Molnar · Can Çocuk · 202336,2bin okunma