2025 30. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 18:12
Ömer Hayyam, sadece şair değil, bir akıl ve vicdan adamı olarak okumak isteyenler için hazırlanmış. “Ömer Hayyam – Hayatı, Düşünceleri, Seçme Rubaileri” okuru önce Hayyam’ın çağının içine alıyor; medreselerin gölgesine, sarayların ihtişamına, dogmanın sertliğine… Ardından usulca rubaileri önüne bırakıyor. Ve o rubailer öyle masum değil; kadeh var ama sarhoşluk sadece şaraptan değil, ölüm var ama korkudan değil, Tanrı var ama sorgusuz itaatten hiç değil. Hayyam burada hayatı ertelemeyenlerin sözcüsü. “Sonra”yı sevmiyor, vaadi sevmiyor. Günü, şu anı, nefesi savunuyor. Bu yüzden yüzyıllardır kimine göre küfürbaz, kimine göre bilge. Aslında ikisi de değil: O, aklını susturmayan bir adam. Kitabın en güçlü yanı, rubailerin rastgele değil, Hayyam’ın düşünce dünyasını destekleyecek şekilde seçilmiş olması. Okurken şunu hissediyorsun: Bu dizeler masa başında yazılmadı, hayatın tam ortasında yoğruldu. İnsanı hem teselli ediyor hem de tokatlıyor. “Kendini kandırma” diyor, “korkunun arkasına saklanma.” Benim gözümde bu kitap, inançla aklı kavga ettirmeyen, hayatın faniliğini ağıt değil bilgelik yapan, okuru rahatlatmak yerine uyandıran** bir eser. Puan mı dersen? Edebî zarafet + felsefî cesaret = 10 üzerinden 9. Bir puanı da bilerek eksik: Çünkü Hayyam herkesin hoşuna gitmez. Gitmemeli zaten. Kısa bir cümleyle kapatayım. Bu kitap, hayatı ciddiye alıp ölümü hafife alanların kitabı.
Ömer HayyamGamida Kenar · Puslu Yayıncılık · 201982 okunma