Doğa, Kadın ve İktidar
2025 3. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2025 00:00
Kya'nın nam-ı diğer Bataklık Kızı'nın hikayesinin film halini izlediğimde çok etkilenmiştim. Filmi, beni kitabını okumaya sevk etti. Çocuk yaşta ailesi tarafından terk edilen Kya bir bataklıkta tek başına hayata tutunmaya çalışırken bu esnada yaşamın tüm zorluklarını da öğreniyor. Her tökezleyişinde her yalnız kalışında sığındığı liman doğa oluyor. Kitap, ünlü aktris Reese Witherspoon'un özellikle kadınlarla ilgili olan kitapları seçtiği Instagram'daki kitap kulübünde okunan kitaplardan biri olmasıyla dikkat çekmişti en başta. Sonra Witherspoon'un yapımcılığını üstlendiği filmiyle daha da popüler oldu. Bu kadar beğenilmesinde bir polisiye romanı olmanın yanı sıra doğayı bir fon olarak kullanması ve şartlar ne kadar değişirse değişsin insan karşısında doğanın her zaman tek galip olduğu gerçeğini öne çıkarması etkili olmuştur. Son zamanlarda yaptığım çevreci eleştiri ile ilgili araştırmalar da beni kitabı okumaya yönlendiren ikinci sebep oldu. Mesela okuma yazma bilmeyen Kya'nın ilk kitabı Aldo Leopold'un "Bir Kum Yöresi Almanağı" oluyor ve öğrendiği ilk kelime de vahşi. Leopold çevreci aktivistlerin "kutsal kişi" olarak kabul ettiği bir isimdir. Kitapta da ondan alıntı yapılması aslında Kya'nın doğa ile ne kadar bütünleşeceğini de gösteriyor. "Vahşi" kelimesi de insan gördüğünde çalılığın ardına saklanan, ömrü boyunca bataklığından çıkmayan Kya için en uygun sıfat olabilir. Bataklık adeta Kya'nın mabedidir. Tek ve en iyi bildiği yerdir. İktidarını sürdürdüğü bu yere sınırsız erkekler tarafından girilmesi Kya'nın adaleti sağlama ve iktidarını sağlamlaştırma mücadelesine dönüşüyor ve doğa tüm izleri örtmesinde en büyük destekçisi oluyor.
Kya'nın Şarkı Söylediği YerDelia Owens · Salon Yayınları · 20253,791 okunma