Puan vermedi·222 syf.·
AYHAN KAYHAN-SULTAN MEHMED'İN İNTİKAMI Bu roman tarihi bir olay örgüsünü epik bir anlatıya dönüştürmeyi amaçlayan, gücünü büyük ölçüde gerçek hadiselerden alan bir eser. Romanın merkezinde 1462 Eflak Seferi yer alıyor. Olay örgüsü, Fatih Sultan Mehmed ile Kazıklı Vovvoda Vlac arasındaki çatışmayı yalnızca iki figürün kişisel düşmanlığı olarak değil, adalet-zulum, devlet aklı-kör vahșet karşıtlığı üzerinden kuruyor. Vlad'ın kazığa oturtma sahneleri, özellikle Hamza Bey'in öldürülmesi gibi tarihsel olarak bilinen olaylar, romanda bir "şok unsuru" olmanın ötesinde. intikamı doğuran kırılma noktaları olarak işleniyor. Bu noktadan sonra anlatı, Fatih'in sadece bir padişah değil soğukkanlı bir stratejisi olarak karar alma süreclerine odaklanıyor. Olaylar ilerledikçe savaş meydanları kadar saray içi dengeler, tereddütler ve liderin yalnızlığı da görünür hâle geliyor. Romanın güçlü yanlarından biri burada: Fatih'i yalnızca "zafer kazanan hükümdar" olarak değil, adalet ile güç arasında denge kurmaya çalışan bir insan olarak resmetmesi. Vladın korku üzerine kurulu yönetimiyle Fatih'in düzen ve hukuk merkezli yaklaşımı arasındaki fark, olay örgüsü içinde sürekli karşı karşıya getiriliyor. Böylece okur, iki liderin eylemlerini yalnızca sonuçlarıyla değil, yöntemleriyle kıyaslama imkânı buluyor. Edebi derinlik açısından roman, dilini abartılı bir destan söylemine yaslamadan, sade ama sert bir anlatım tercih ediyor. Özelikle vahşetin tasvir edildiği bölümlerde süsleme verine doğrudanlık seçilmis; bu da okurda estetik bir hayranlıktan çok etik bir rahatsızlık yaratıyor Bu bilinçli tercih romanın vermek istediği mesaj güçlendiriyor: Güç, ahlaktan koptuğunda yalnızca korku üretir. Verilen temel mesajlar oldukça net ama tek katmanlı değil: • Adalet olmadan kazanılan zaferin kalıcı olmadığı, • Korku ile yönetilen toplumlarin içten içe çürüdüğü, • Gerçek liderliğin yalnızca kılıçla değil, akıl ve sorumlulukla kurulduğu vurgulanıyor. Aynı zamanda roman. tarihe tek bir pencereden bakmaktan kaçınıyor: Vlad'ır zulmünü anlatırken bile onu bir "canavar" karikatürüne indirgemeden, dönemin siyasi şartları icinde konumlandırmaya çalışıyor. Bu da eseri kuru bir tarih anlatısından çıkarıp insani bir sorgulamaya dönüstürüyor Ozetle bu kitap; - Savaşın ihtişamından cok bedelini, Kahramanlıktan cok liderliğin ağırlığını, Tarihin zaferlerinden çok vicdanını anlatmak isteyen bir roman. Tarihi roman seven ama aynı zamanda karakter derinliği ve ahlaki sorgulama arayan okurlar icin güçlü, yer yer sarsıcı ama düşünsel olarak doyurucu bir okuma sunuyor.
Sultan Mehmed’in İntikamıAyhan Kayhan · Mythos Kitap · 20258 okunma