YEŞİLİN KIZI ANNE / RİLLA ~ L.M. MONTGOMERY
Anne Shirley’in küçük kızı Rilla
I.Dünya Savaşı
Savaş, ayrılık, ölüm, aile
414 sayfa
Selam dostlar…Yılın okuduğum son kitabı #rilla oldu. Rilla, #yesilinkızıanne serisinin 8. ve son kitabı. Bu kitapla kızıl saçlı Anne’e veda etmiş oluyoruz.
Anne artık altı çocuk annesi bir kadındır.Kocası Gilbert ve çocuklarıyla İngleside’de yaşarken I.Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle şaşkınlığa uğrar. Altı çocuğunun beşi de üniversitede okurken küçük kızları Rilla okumayı istemez. Evde annesi ve yardımcıları Susan ile kalmaya kararlıdır. Fakat o uçarı, ele avuca sığmaz Rilla, annesi yeni ölen bir savaş bebeğine bakmaya karar verir. Zamanla Rilla’nin abileri askere çağrılır. Kasabada askere giden gençler, geride kalan anneler, yüreği yaralı sevgililer… Savaşın çirkin yüzü tüm dünyayı kana bularken, bu sessiz sakin kasabayı ve İngleside sakinlerini de es geçmeyecektir.Erkeler cephede, kalanlar evlerinde değişime uğrayacaktır. Peki kimler nasıl yaralanacaktır?
Seriyi bitirdiğim için mutluyum. Genel olarak çok güzel bir seriydi. Kırsalın o saflığını, ahlakını, edebini, saygının ve sevginin geçer akçe olduğu o dönemleri okumak beni mest etti.Geçmişe özlem diyelim.
Çoğu yerlerde telegram ifadesi kullanılmış. Yanlış mı yazılmış dedim, bu bizim telegram mı? Ama telgrafla iletilen mesaja verilen isimmiş. Ayrıca I.Dünya Savaşı anlatılırken bazı yerlerde Osmanlı Devleti diye bahsedilmiş. Sonraki cümlelerde Türkiye denmis. Bu da kendi içinde tutarsızlık.Yazardan mı edit sürecinden mi kaynaklı bilmiyorum. Ama okurken rahatsız etti. Ayrıca Türklere karşı düşmanca cümlelerden hoşlanmadım. Ne kadar kitaplarını sevsem de Dostoyevski’yi de bu yüzden Tolstoy’dan daha az severim zaten
Cok sevdiğim bir seridir. Tavsiyemdir efendim. Ayrıca bu bez ciltli baskıları muhteşem
Okuma listemin 1639.kitabı… tabiattakikitaplar ile okuduk. #aydabirklasik
@koridoryayinlari #lmmontgomery