···Okunma: 01 Ocak 2026 19:53 Mirgün Cabas’ın, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Yönetim Biçimine geçişin olduğu 2017’den geriye bakarak, Eski Türkiye’nin son yılı dediği 2001’i incelediği bir kitap. Ona göre 2001’in Eski Türkiye’nin son yılı olmasının sebebi AKP’nin iktidara gelmesinden önceki son yıl olması. Siyaset ağırlıklı olmak üzere, ekonomi, magazin, spor, gündem gibi 30 başlıkta toplamış 2001’in belli başlı olaylarını. 2001’deki olayları anlatırken titiz bir inceleme ve arşiv çalışmasıyla 2001’e nasıl gelindiğini de anlatmış. Anlatılanlara şahitlik eden dönemin bazı politikacı, gazeteci ve emniyet müdürü ve akademisyenlerle röportajlar yer alıyor bölüm sonlarında. Ayrıca gazete haberleri ve röportajlarına da yer verilmiş.
Unuttuğum olayları ve detayları hatırladım; o dönem gözümden kaçan, bilmediğim şeyleri öğrendim. Mafya ile ilgili bölümü, Karagümrük çetesinin Uşak cezaevinde yaptıklarını okurken çok zorlandım. Murat Yetkin röportajı Bülent Ecevit’in son dönemine ilişkin çarpıcı detaylarla doluydu. Prof Dr. Ersin Kalaycıoğlu röportajı iç ve dış politika konusunda ders niteliğindeydi. Fatih Terim’in İtalya dönemi ve Mehmet Demirkol’dan dinlediğimiz Fatih Terim analizi çok iyiydi.
Son olarak 31. bölümde Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu’nun medyanın 2001’den 2017’ye nasıl geldiğini anlatarak özeleştiri yaptıkları bir söyleşi vardı.
Son derece detaylı incelemelerin ve sıkı bir arşiv çalışmasının ürünü olan kitabı yavaş bir tempoda, hüzünle okudum. Kör topal olsa da demokrasi varmış ülkede dedirtti bana ve kaybettiklerimizi hatırlattı.