Kutadgu Bilig’e Göre Türklerde Savaş ve Devlet Aklı
2026 1. kitabı
Sağlam bir kaynakça, ciddi bir akademik disiplin ve iyi niyetli bir “yerli metin arayışı” taşıyor Erkan Göksu'nun bu kitabı. Sun-Tzu gibi dış kaynaklı savaş sanatı metinleri yerine, Türk düşünce dünyasının ürünü olan bir temel metinden hareketle “Türk savaş sanatı”nın izlerini sürmeyi amaçlıyor. Bu arayışın Kutadgu Bilig’de karşılık bulduğunu ikna edici biçimde ortaya koyuyor. Kitabın güçlü yanı, Kutadgu Bilig’in satırları arasından kumandanlık anlayışı, ihtiyat, kibir, cesaret, asker iaşesi, hile, istihbarat, pusu ve savaşı uzatmama gibi başlıkları sistemli biçimde ayıklayıp düzenli bir çerçeveye oturtması. Bu yönüyle eser, Türk siyaset ve ahlak düşüncesi ile savaş pratiği arasındaki ilişkiyi görmek isteyen okur için öğretici. Burada faydalı bilgiler var diye düşünüyorum kesinlikle. Buna karşın, iddialı başlığına rağmen kitap her zaman “yeni ve çarpıcı” bir sentez duygusu yaratmıyor. Özellikle ilk bölümlerdeki şiddet ve savaş kuramına dair uzun teorik girişler, Kutadgu Bilig merkezli analizlerin etkisini zayıflatıyor diye düşünüyorum. Fakat sonuçta ortaya çıkan tablo, önemli ve saygı duyulası bir çalışma olmakla birlikte, okurda “güçlü ama eksik” hissi bırakıyor. 6 ile 7 puan arasında şüphede kaldım, genelde pozitif puanlıyorum ve bu durumda yüksek olan puanı vermeyi tercih ediyorum, fakat bu kitapta 6 da kalmayı tercih ettim.
Türk Savaş Sanatı / Kutadgu Bilig'e GöreErkan Göksu · Kronik Kitap · 2018441 okunma