Recep Küpçü niçin bir kahramandı?
2026 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 23:19
Recep Küpçü, zamanının şairleri arasından yükselen bu şairin edebi yeteneğe sahip olduğu barizdir -belirgindir ve şiirlerindeki üslup ve içerik şairliğinin sıradışı oluşunu onaylamaktadır. Aynı zamanda şair, Bulgaristan'da zor zamanlarda Türk kimliğinin ve töresinin silinmeye çalıştığı dönemlerde arkadaşları gibi susmayı tercih etmemiş. Başına türlü belalar - felaketler gelmesine rağmen bu kimliği savunmaya devam etmiş. Bunun için hayatından dahi fedakarlık etmekten çekinmemiş. ​Benim lise yılları dönemimde edebiyat derslerinde Türkiye dışında yaşayan şairler ve yazarlar konuları vardı. Konu Bulgaristan Türkleri edebiyatına geldiğinde Recep Küpçü'nün hayatı okunmuştu. Küpçü, muhtelif zorluklar neticesinde hayatını kaybetmişti. Şüpheli bir ölümdü. Ölü bedeni bir sabah bir parkta bulunmuştu. Bu hayat hikayesi bu derste bir kere okunup geçilmişti. Fakat bu hayat hikayesi bu yazıyı yazan kitap okuyucusu tarafında o günden sonra hiç unutulmadı. Bir şairin bedeninin parkta bulunması bu okuyucu için hiç de basit bir hayat hikayesi değildi. Ve Recep Küpçü hikayesi bu hafızada bir yerlerde her zaman yer buldu... Aynı zamanda iyi bir "rock müziği" dinleyicisi olduğunu iddia eden bendeniz, 2000'li yıllar başında Grup Kargo'nun "Kalamış Parkı" şarkısını her dinlediğinde aklına Recep Küpçü'nün gelmesi tesadüf değildi. Şarkıda zaman ve mekan çok farklı olsa da bu okuyucu yani bendeniz bu şarkının Recep Küpçü için yazıldığını ve söylendiğini biliyordu. Yazanın ve söyleyenin her ne kadar bu şairi ve hikayesini bilme olasılığı düşük olsa da... ​1934 doğumlu Recep Küpçü 1976 senesinde vefat etmiştir.
Yaşamak ÜstüneRecep Küpçü · Bengü Yayınları · 20242 okunma