···Okunma: 02 Ocak 2026 15:24 Deadwood Dick, bir western hikâyesi anlatmıyor sadece.
Bir adamın, bir kimliğin ve bir çağın nasıl taşındığını anlatıyor.
Bu çizgi romanı okurken ilk fark ettiğim şey şuydu:
Hikâye “kahramanlık” peşinde değil. Cesaret bile burada bir süs değil, bir sonuç. Lansdale’in kalemi, western mitolojisinin cilasını kazıyor ve altından ter, kan, yalnızlık ve suskunluk çıkıyor. Deadwood Dick, at üstünde rüzgâra karşı giden bir efsane değil; rüzgârın ne zaman duracağını bilen, ne zaman durması gerektiğini de bilen bir adam.
Anlatı boyunca karşımıza çıkan şey “aksiyon” değil, hatırlama. Geçmişin bugüne sızması, kokularla, sessizlikle, bakışlarla geri gelmesi… Bazı panellerde neredeyse hiçbir şey olmuyor; ama o “hiçbir şey”, bir ömürden daha ağır. Özellikle kamp sahneleri, yolculuklar, bekleyişler… Bunlar western’in alışıldık hızlı anlatısını bilinçli olarak yavaşlatıyor. Çünkü bu hikâye koşmakla değil, durmakla ilgili.
Karakterler siyah–beyaz değil.
İyi–kötü dengesi net değil.
Haklı olmak diye bir lüks zaten yok.
Deadwood Dick’in asıl gücü de burada yatıyor. O, çevresindeki dünyayı yargılayan biri değil; olup biteni kabullenen biri. Kadın karakterle kurulan ilişki bu yüzden çok çarpıcı. Ne romantize ediliyor ne de yumuşatılıyor. Doğal, sert, zaman zaman rahatsız edici ama dürüst. Hikâye, “olması gerekeni” değil, “olanı” anlatmayı seçiyor. Bu da metni sahici kılıyor.
Çizimlere gelince…
Siyah-beyaz tercih bir estetik karar değil, anlatının bir parçası. Gölge kullanımı, yüzlerdeki sert çizgiler, boşlukların bilinçli bırakılması… Her panel, konuşmaktan çok susmayı tercih ediyor. Bazı yüz ifadeleri, sayfalarca diyalogdan daha fazla şey söylüyor. Western coğrafyası burada geniş ve ferah değil; tersine sıkıştırıcı. Açık alanlarda bile bir boğulmuşluk hissi var. Bu da hikâyenin ruhuna çok yakışıyor.
Deadwood Dick’i okurken şunu düşündüm:
Bu bir “geçmişe övgü” hikâyesi değil.
Bu, geçmişin insanın üzerinden hiç gitmediğini anlatan bir hikâye.
Son sayfalara gelindiğinde büyük bir final, yüksek bir ses ya da dramatik bir patlama beklemiyorsun. Çünkü hikâye zaten baştan beri sana şunu söylüyor: Hayat çoğu zaman sessizce biter. Ve bazen en ağır yük, geride kalan şey değil; hatırlamaya devam etmektir.
Deadwood Dick, western sevenler için değil sadece.
Yalnızlığı, yolu, geçmişi ve suskunluğu sevenler için.
Okuyup kapattıktan sonra rafta duruyor ama
hikâye bir süre sende kalıyor.
Tıpkı bazı kokular gibi...
𝒌𝒆𝒚𝒊𝒇𝒍𝒊 𝒐𝒌𝒖𝒎𝒂𝒍𝒂𝒓...