2026 1. kitabı
Livera yayınlarının Ortadoğu kitaplığı serisinden ilk kitabım. Kültürel ve edebi çeşitliliğe de bir aracı olmasıyla böyle bir serinin olmasını gerçekten değerli buldum. Serinin devamını getireceğim de kesin. Az biraz araştırınca da gördüm ki Livera, bu seriye 2024ün başında başlamış. Kitap iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Bay Hiçkimseyi tanıyıp öğreniyoruz ki ana kahramanımız, oğlu tarafından terk edilen yaşlı ve hasta bir adama bakıcılık yapıyor. Bay Hiçkimse aynı zamanda da büyük bir geçim sıkıntısı içerisinde de debelenip duruyor. Hem yaşlı adamdan kurtulmayı isterken hem de kendisini rahat bırakmayan vicdanıyla savaşıp ölmek üzere olan adamı bir başına bırakıp gidemiyor. Bu esnada biz de hayatı tam bir yokluk, yalnızlık ve karanlıklar içinde olan ana kahramanımızın varlığını sorguladığı sahnelere bolca denk geliyoruz. İkinci bölümde ise yaşlı adamın ölümünden sonra Bay Hiçkimse ortadan kaybolmuştur. Olası şüpheli durumuna düşmesiyle de çavuş, Refik, Bay Hiçkimse’yi aramaktadır. Mahalleli ile soruşturmaya başlayan Refik birbirinden tutarsız bilgiler ile de çıkmazın içindedir. İkinci bölümde mahalleliyi tanırken aslında arka planda da Cezayir’deki toplumsal çatışmalara ve yolsuzluklara kapı aralıyoruz. Cezayir’in doksanlı yıllardaki iç savaş döneminde halkın halini eleştirel bir anlatıyla görüyoruz. Bu sayfalar hayli etkileyici. Ne işler dönüyor… Kara roman olarak da sınıflandırabileceğimiz Bay Hiçkimse’nin hikayesini okumak uzun paragraflar açısından biraz göz yoruyor. Bir anda değişebilen konusu ile de kesinlikle odaklı bir okuma gerekli. Olay örgüsünün hem rahatsız edici haliyle hem de merak uyandırmasıyla kitaptaki sürükleyiciliği sağlaması da bence çok enteresan olmuş. Çok severek bitirdim.
Bay Hiç Kimsenin KayboluşuAhmed Taibaoui · Livera Yayınevi · 202554 okunma