oldukça doyurucu, keyif bir kitap okudum.
2025 33. kitabı
Bu kitap bana Stoacı felsefeyi teoriden çıkarıp gündelik hayata indirmeyi başardı. En çok da bazı basit ama etkili pratikleriyle zihnimi eğitti diyebilirim. İlk olarak, olumsuzu canlandırma fikri çok çarpıcıydı. Sahip olduklarımızı sıradanlaştırdığımızda şikâyet başlıyor. Oysa “ya hiç olmasaydı?” diye sormak, otomatik memnuniyetsizliği kırıyor. Araba eskimiş olabilir ama ya hiç araba olmasaydı, ya yürüyemeseydim? Bu düşünce insanı karamsar değil, uyanık kılıyor. Stoacılığın belkemiği ise kontrol ayrımı: Kontrolümüzde olmayan şeylerle oyalanırsak hem zamanımızı hem huzurumuzu boşa harcıyoruz. İnsanların davranışları, geçmişte olanlar, hayatın sürprizleri… Bunlar elimizde değil. Elimizde olan tek şey tavrımız. Bunu fark etmek ciddi bir hafiflik sağlıyor. Kadercilik meselesi de bu noktada anlam kazanıyor. Geçmişe “başka türlü olmalıydı” diye bakmak yerine “her nasıl olduysa öyle oldu” diyebilmek… Aynı şekilde şimdiye de “her nasılsa öyle” diyerek sarılmak ama sorumluluğu bırakmadan, elimizden geleni yaparak. Bu, teslimiyetle pasifliği ayıran ince çizgi. Öfke konusu ise beni en çok düşündüren yerlerden biri oldu. Hakarete hakaretle karşılık vermek yerine kendini daha da küçülterek cevap vermek… Biri “tembelsin” dediğinde “evet, yaptığım her şey mucize zaten” diyebilmek. Bu, egoyu beslemiyor; tam tersine onu aç bırakıyor. Mizah da burada devreye giriyor. Olayların beni sinirlendirmesine izin vermek yerine, olan bitene gülmeyi seçmek. Mizah, öfkeye karşı güçlü bir savunma hattı. Seneca’nın önerdiği zaman zaman yoksulmuş gibi yaşama fikri de çok sarsıcıydı. Rahatlığa bağımlı hale gelmemek için sıkıntıya gönüllü katlanmak… Konforun esiri olmamak. Ve kitabın belki de en güzel tarafı: neşe anlayışı. Buradaki neşe bir şeye bağlı mutluluk değil. Daha çok nesnesi olmayan bir saadet hali. Bir şeyden değil, her şeyden memnun olabilmek. Hayata dahil olmaktan duyulan saf bir zevk. Kısacası bu kitap bana şunu hissettirdi: Hayat değişmeyebilir ama ona bakış açımız değiştiğinde insan hafifliyor.
Güzel Yaşam KılavuzuWilliam Braxton Irvine · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022907 okunma