2026 2. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2026 02:31
Akif Bey, Namık Kemal’in hem vatan sevgisi gibi toplumsal bir meseleyi hem de aşk acısı gibi bireysel bir meseleyi birlikte ele aldığı tiyatro türündeki eseridir. Eserin başkahramanı Akif Bey bir deniz subayıdır. Dilrüba adında bir kadına aşık olur- deliler gibi aşık olur-. Bu sırada savaş başlar ve eşini bırakarak savaşa gider. Ama vatanını çok sevse de karısından ayrılmanın acısı da ona çok ağır gelir. Buradan itibaren Namık Kemal’in romantik anlayışı eserde açıkça görülür. Duygular yoğun, çatışmalar keskindir. Kırım Savaşı'na giden Akif Bey'in savaşta şehit olduğu haberi gelir. Eserin can alıcı olayları da buradan sonra başlar. Akif Bey Allah'ın bir lütfu olarak sağ kalır ama geri döndüğünde karşılaştığı manzara onu sağ kaldığına pişman eder. Eşinin ihanetiyle derin bir hayal kırıklığı yaşar ve hayata karşı büyük bir kırgınlık duyar. Bu durum onun iç dünyasında ciddi bir sarsıntıya yol açar. Artık tüm güçlü duygularının yerini intikam duygusu almıştır. Akif Bey Dilrüba'dan vazgeçebilecek mi? Tamamen kader kurbanı olan Esat bey Dilrüba uğruna neler çekecek? Okuyup görmenizi tavsiye ederim. Çok derinlikli olmayan, bir çırpıda okunabilecek bir Türk Klasiği. Ayrıca Akif Bey, Türk edebiyatında deniz temasını konu edinen ilk esermiş. Fakat bence deniz, tam manasıyla bir tema gibi değil, bir fon sanki. Yoğun bir deniz anlatımı olmasa da karakterimiz ve babası denizcidir ve deniz savaşlarına da değiniliyor bu yüzden.
Akif BeyNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20251,180 okunma