···Okunma: 03 Ocak 2026 02:09 Öncelikle Savaş ve Barış kitabı, yalnızca tarihsel bir roman değil; savaş, insan iradesi, kader, aşk ve ahlak felsefesi üzerine derin sorgulamaların yapıldığı büyükçe bir kitaptır. Bu kitapta daha doğrusu ile mangada Tolstoy'un bu derin ve karmaşık kitabını görsel ile anlatmaya çalışılmış. Bu durum ana metin ile hem ortak keyifli bir yol izlemiş, hem de örtüşme açısından sığ olan bölümlerle bizlere Savaş ve Barış kitabının dünyasını açıklamaya çalışmıştır.
Öncelikle kitapta ana karakterlerin korunmaya çalışması en önemli kısım Piyer Bezuhov, Prens Andrey Bolkonski, Nataşa Rostova vb. karakterler ana kitaptaki gibi aktarılmış ve gelişimleri keyifle bize sunulmuştur.
Aynı zamanda tarihsel açıdan kitaba sadık kalınmış, Napolyon Savaşları, Austerlitz ve Borondo muharebeleri, Moskova'nın işgali ve Fransız ordusunun geri çekilişi gibi tarihsel olaylar okuduğumuz bu mangada ana metne bağlı olarak doğru ve kronolojik bir şekilde aktarılmaktadır.
Romanın en belirgin özelliklerinden birisi olan savaş teması bize görseller ile daha keyifli bir şekilde sunulmuştur. Askerlerin savaş anındaki dehşetleri, ölüm sahneleri ve o kaos çok açık ve net betimlenmiş.
Maalesef kitabın kötü yanları da var kitabın felsefi derinliğinin neredeyse kaybolması aslında bunun olmasını bekliyoruz. Çünkü yaklaşık 1800 sayfa olan bir metnin 190 küsür sayfaya resimli bir şekilde aktarılması bizlere böyle bur eksikliğin olacağını çok ama çok belli ediyor.
Aynı zamanda kitap içerisinde bulunan yan karakterlerin gelişimi ve bizlere gösterilmesi oldukça kısaltılmış detayları daha da az gösterilmiştir. Bu durum Savaş ve Barış kitabını çok yüzeysel okuyup geçiyormuşuz hissi yaratıyor.(ki bence öyle)
Bu sebeplerden dolayı okuduğumuz veya okuyacağımız bu manga kesinlikle Savaş ve Barış metni yerine koyulamaz. Kendi içinde kendi yorumlamaları da olan keyifli bir Savaş ve Barış uyarlamasıdır. Özellikle Savaş ve Barış kitabını okumuş olanlar bu mangayı okurlarsa daha iyi anlayacaklardır, kitap daha çok olayları ve karakterleri görsel betimlemeler ile okuyuclara hatırlatma çabası içindedir.
Bu nedenle bu manga Savaş ve Barış yerine değil de onu okumadan önce fikir edinmek ya da okuduktan sonra görseller ile kitabı pekiştirmek için okunmalıdır kanaatindeyim.
Okuyacak herkese keyifli okumalar :)