Bismillahirrahmanirrahim.
Bismillah her hayrın başıdır. Biz dahi başta ona başlarız.
Evet 2026’nın ilk kitabı ile geldim. Normalde kitap bana ne hissettirdiyse onu yazarım ama yazar o kadar güzel bir son söz yazmış ki hissettiğim her şeyi burada buldum diyebilirim.
Son olarak
Değerli okuyucularım tarih olsaydılarla, keşkelerle anlatılmaz ama ben şu iddiayı söylemekten kendimi alıkoyamıyorum.
Şayet Osman Gâzi olmasaydı bugün Anadolu’da Türkler olmazdı . Bunu çoğaltabilirsiniz, alparslan olmasaydı da olmazdı tabi. Ancak Osman Gâzi farklı bir şahsiyet.
Alparslan olmasa Melikşah olurdu, Çağrı Bey olurdu diyebilirsiniz. Ama Osman Gâzi olmasaydı Osmanlı olmazdı. Fatih olmazdı, Kanuni olmazdı, Yavuz olmazdı.
Böylesine ulu bir beydi o .
Bey diyorum çünkü Osman Gâzi’yi bir hükümdar, bir padişah kabul edemeyiz. Otorite anlamında değil yaşantı açısından Osman Gâzi , aynı babası gibi oba hayatı yaşamıştır. Göçerlik yapmış, çadırda otağda yaşamıştır. Aşiretten devletleşmeye geçen bir beydir.
Osman Gâzi para için, petrol için, altın için, şöhret için savaşmadı. O Allah yolunda gazâ etmek Allah rızasını almak için mücadele etti. Öyle ki bunu mirasından anlayabiliyoruz. Osman Gâzi’nin bıraktığı miras kısmı Aşıkpaşazade de şöyle geçer:
“ Baktılar ki, yalnızca fetholunmuş ülkeler var, akçe ve altın mevcut değil. Osman Gâzi’nin yenice bir elbisesi, atın yanına asılan bir torbası, tuzluğu, kaşıklığı, çizmesi, iyice birkaç at, birkaç sürü koyunu, birkaç çift de öküzü vardı başka bir şeyi yoktu. “
Düşünebiliyor musunuz? Bizans sınırında Bizans tekfurlarını ve imparatorunu titreten bir Türk Han’ı devletli bir bey, öldüğünde parası yok, altını yok. İstese edinemez miydi?
Sadece bir kaleden aldığı ganimet ona bir ömür yeterken onca fetihler İnegöl, Karacahisar, Bilecik gibi önemli yerlerden aldığı ganimetler onu ihya ederdi.
Ama gayesi hak olunca insanın gözü para görmez
Osmanlı bizim ceddimiz, ecdâdımızdır. Elbetteki hataları, yanlışları, günahları oldu. Ancak bunlar bizim aslımız atamız olduğu gerçeğini değiştirmez. Sevsek de sevmesek de Osmanlı bizim aslımız ve bugün yaşayan devletimizdir.
Tarihle kitapla kalın…