···Okunma: 03 Ocak 2026 23:15 Bazı kitaplar sadece bir hikaye anlatmaz; okuyucunun zihninde bir sızı bırakır. Alex Schulman, Hayatta Kalanlar ile bizi bir annenin cenazesi vesilesiyle, çocukluklarının geçtiği göl kenarındaki o eski yazlık eve geri götürüyor. Nils, Benjamin ve Pierre... Üç kardeşin hikayesi, sadece bir yas süreci değil, aynı zamanda onlarca yıl süren bir sessizliğin çığlığı. Romanın en dikkat çekici yanı, Schulman’ın zamanı kullanma biçimi. Bir "şimdiye" bir de "geçmişe" savrulurken, yazar bizi lineer bir anlatıdan koparıp travmanın o döngüsel yapısına hapsediyor. Bu zaman sıçramaları, her bölümde yapbozun eksik bir parçasını yerine koymamızı sağlarken, okuyucuyu sürekli tetikte tutan bir gerilim yaratıyor. Kitap, bir anne ve babanın sevgisinin veya sevgisizliğinin, evlatlar üzerinde nasıl farklı yankılandığını ustalıkla işliyor. Aynı olayların içinde büyüyen üç kardeşin, bu olayları nasıl farklı yaralarla sırtlandığını görüyoruz. Schulman, çocukluk travmalarının sadece geçmişte kalmadığını; Benjamin’in kaygısında, Nils’in mesafesinde ve Pierre’in öfkesinde nasıl yaşamaya devam ettiğini çarpıcı bir dille anlatıyor. Yazarın diliyle ilk kez tanışacaklar için şunu söylemek gerekir: Schulman tam bir duygu mimarı. Kitap boyunca ilmek ilmek işlediği o ağır atmosferi, finalde patlattığı "duygusal bomba" ile unutulmaz kılıyor. Bu son, sadece bir şaşırtmaca değil, tüm hikayeyi en baştan tekrar okuma isteği uyandıran edebi bir ters köşe. "Hayatta Kalanlar", kütüphanenizde sadece bir yer işgal etmeyecek, zihninizde uzun süre yankılanacak mükemmel bir eser. Aile bağlarının ne kadar kırılgan ama bir o kadar da kopmaz olduğunu anlamak isteyen her okur için mutlaka okunması gereken bir başyapıt.