2026 2. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2026 05:17
Cyberpunk Red, Cyberpunk 2020 ile Cyberpunk 2077 arasında geçen, post-kapitalist, yüksek teknoloji–düşük yaşam standardı temelli bir evrende geçen kolektif bir anlatıdır. Yazar tek bir kişi değil; Mike Pondsmith liderliğinde bir tasarım ekibinin ortak üretimidir. Bu yönüyle eser: Bir oyun kitabi. bir anlatı evreni, bir ideolojik metin özelliği taşır. Ana Temalar: Yüksek Teknoloji – Düşük Yaşam, Cyberpunk Red’in temel mottosu şudur “High Tech, Low Life” Ancak, insanlar: Gelişmiş sibernetiklere sahip olabilir.Ama barınma, sağlık ve güvenlikten yoksundur. Teknoloji ilerlerken insan onuru geriler. Kurumsal Totalitarizm (Mega-Corporations) ___________________________________________ Dev şirketler: Devletlerin yerini almıştır,hukuku, ahlakı ve gerçeği belirlerBireyi sadece “kaynak” olarak görür Bu durum, modern kapitalizmin aşırılaştırılmış bir eleştirisidir.Cyber punk olusumunun icindeki kisiler antikapitalizm ugruna siber suclar isleyen ve sirketlerin guvenlik aglarini cokerterek onlarin gizli bilgilerine ulasan ve bu dogrultuda kapitalizmin kaynaklari olan sirketleri cezalandirmaktadirlar. Kimlik ve İnsanlık Sorunu: ____________________________ Sibernetik implantlar şu soruyu doğurur:İnsan nerede biter, makine nerede başlar? Kırmızı” (Red) Sembolizmi“Kırmızı”,Nükleer yıkım sonrası dönem,kan, şiddet ve kaos,alarm ve sürekli kriz hâli anlamlarını taşır. Cyberpunk Red, ekonomik krizde çöküş sonrası hayatta kalma çağının hikâyesidir. Stil = Direniş Stil, sisteme karşı sessiz bir isyandır. Bu evrende: ________________ Giyim,müzik,beden modifikasyonu sadece estetik değil ayrica politik bir duruştur Genel Değerlendirme _________________________ Cyberpunk Red, yalnızca bir oyun sistemi değil;Teknoloji etiği,kapitalizm eleştirisi,kimlik ve yabancılaşma,postmodern insan krizi üzerine etkileşimli bir distopya anlatısıdır. Eserin killit anahar olan alintisi : Bu dünyada kahraman yoktur; sadece pes etmeyenler vardır.
Siber Kültür
Cyberpunk RedKolektif · ‎R Talsorian Games · 20213 okunma