2026 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2026 21:39
Daha önceleri yazmış olduğum bir makale sebebiyle okumalar yaptığım Doğu Türkistan, okudukça hayret ve üzüntümü artıran bir coğrafyaya dönüştü. Bir taraftan ne kadar az bilgi sahibi olduğumu fark ederken diğer taraftan çaresizliği iliklerime kadar hissettim. Çok yakın bir zaman diliminde bir ülkenin başka bir ülke liderini kolaylıkla kaçırabildiğine şahit olduğumuz bir vasatta dünyanın süper güçlerinden biri kabul edilen bir ülkenin yılların sindirilmişliğine maruz kalan bir coğrafyaya tasallutu ne derece gündem edilirdi bilmiyorum. Fakat benim hassasiyetlerimi ya da tavır alışlarımı “reel politik” ya da “dünya siyaseti” denen şey belirlememeliydi. Hiç değilse kulak kabartmalı vicdanıma yankılayabileceği doğru malzemeleri sunmalıydım. Günümüzün Evliya Çelebi’si olarak adlandırabileceğim Taha Kılınç‘ın metinlerini okurken hem bilgileniyor hem de yorulmadan sıkılmadan hissiyatını da alarak okuma serüvenine devam ediyorsunuz. Büyük riskleri göze alarak seyahatini gerçekleştiren Kılınç’ın kitabını, başlığında da belirtildiği gibi “Kayıp Coğrafya”ya kulak kabartarak okuyorsunuz. Zira bu kadar sansüre ve sindirme faaliyetine maruz kalan başka bir coğrafya daha var mıdır bilmiyorum. Her Müslümanın gündeminde olması gereken önemli bir konu olarak karşımızda duran Doğu Türkistan sadece bir bilgi değil aynı zamanda bir vicdan meselesi. Kılınç’ın bazı değerlendirmelerine katılmasam da kitap genel hatlarıyla Doğu Türkistan’ı tanımak adına okunabilecek önemli metinlerden biri diyebilirim. Israrla okumanızı tavsiye ederim.
Kayıp Coğrafyanın İzindeTaha Kılınç · Ketebe Yayınevi · 20251,105 okunma