Patasana, ünlü polisiye yazarı Ahmet Ümit’in 2000 yılında yayımlanan ve en sevilen eserlerinden biri olan aynı adlı romanındaki ana karakterlerden biridir.
Teknik olarak Patasana, yaklaşık 3000 yıl önce yaşamış bir Hititli saray başyazmanıdır. Ancak hikâye içinde hem tarihi hem de modern bir figür olarak karşımıza çıkar.
️Tarihi Kimliği: Hititli Yazman
Romanın tarihi boyutunda Patasana, Geç Hitit döneminde yaşamış, eğitimli ve çok dil bilen bir devlet görevlisidir.
Kralın emriyle resmi kayıtlar tutması gerekirken, o gizlice kendi anılarını, korkularını ve pişmanlıklarını çivi yazısıyla tabletlere döker. Tabletlerine şu sarsıcı cümleyle başlar:
"Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım."
️Romanın Kurgusundaki Yeri
Gaziantep yakınlarında, Fırat Nehri kıyısında yapılan bir arkeolojik kazı sırasında bu tabletler bulunur. Arkeologlar tabletleri çözmeye çalışırken, kazı alanının çevresinde gizemli cinayetler işlenmeye başlar.
Patasana’nın binlerce yıl önce anlattığı şiddet ve "insan ruhunun karanlığı", günümüzdeki cinayetlerle paralel bir şekilde ilerler.
️Karakterin Teması
Patasana ismi, romanda sadece bir isim değil, bir vicdanın temsilidir.
Karakter aracılığıyla Ahmet Ümit;
️İnsanlığın değişmeyen şiddet eğilimini,
️Resmi tarihin arkasındaki gerçek ve acı dolu "insani" hikayeleri,
️Anadolu coğrafyasındaki kanlı geleneklerin binlerce yıldır nasıl benzer kaldığını sorgular.
Özetle Patasana; hem antik bir gizemin anahtarı olan bir tarihi kişilik, hem de romanın genel felsefesini oluşturan vicdanın sesidir.