SPOİLER UYARISI
2026 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2026 17:17
Genç Werther’in Acıları bir aşk hikâyesi değil; duygu yoğunluğunun insanı nasıl tüketebileceğinin hikâyesi. Werther, hislerini yönetemeyen değil; hisleriyle yaşamak zorunda kalan bir karakter. Toplumun dengeli olmayı erdem saydığı bir dünyada, fazla hisseden bir insanın dışlanışını okuyoruz. Onun aşkı bir sevme biçiminden çok, bir var olma biçimi. Sevilmemeyi değil, sevdiği hâlde yaşayamayacak olmayı taşıyor omuzlarında. Ve insan anlıyor ki Werther’i asıl öldüren Lotte değil; dünyaya sığamayan ruhu. Kitap boyunca hep bir şeyleri kaçırıyormuşum hissiyle okudum; satır aralarında söylenmeyen ama ağır ağır hissedilen duygular vardı. Bu da bana, zamanla tekrar okunacak kitaplardan biri olduğunu düşündürdü. Goethe bu kitapta aşkı yüceltmez, romantize etmez. Aksine, sınırı olmayan bir sevginin insanı nasıl yalnızlaştırdığını gösterir. Kitap bittiğinde üzülüyorsunuz. Çünkü Werther’i suçlayamıyorsunuz. Belki de en acısı bu.
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150bin okunma