2026 1. kitabı
Gilgameş’in yazılı olduğu on iki tabletin bulunduğu, antik yakın doğunun en büyük kütüphanesi olan NİNOVA. Asur Kralı Asur-Banipal tarafından oluşturulduğu ve Dicle’nin sol kıyısında, Musul’un karşısındaki Koyuncuk bölgesinde bulunduğu rivayet ediliyor. Kütüphanenin kuruluşu ve arkeolog George Smith tarafından tabletlerin keşfi bilgilerinin yanı sıra, Gilgameş’e ait yazılardan -bilhassa İştar- bahsediliyor. Ayrıca, Asur halkının aralarında yapılan ticaret ve köle sözleşmeleri ile birlikte bazı yargı kararlarına ilişkin adli belgelerin de çevirisi yapılarak kitap içerisinde yer verilmiş. Ancak, gerçekten kitap çevirisi çok kötüydü. Yazım ve noktalama yanlışları o kadar fazlaydı ki… yine, cümlelerin yüklemlerindeki zaman kiplerindeki farklılıklar okurken dikkatimi çok dağıttı.. Örneğin, geniş zaman kipli bir cümlenin hemen akabinde, şimdiki zaman kipli bir cümle ve hemen akabinde tekrar geniş zamanlı bir cümle ile devam edilmişti. Bu kadar eksiğe ve dikkat dağınıklığına rağmen araştırma yaptığım bir alan olması nedeni ile okudum :)
Ninova Sarayı KütüphanesiJoachim Menant · Yaba Yayınları · 20053 okunma