2026 1. kitabı
Hayat Hanım Demir parmaklıklar ardında yazılan bir roman. Femina Yabancı Roman Ödülü ve Transfuge En İyi Avrupa Romanı Ödülünün sahibi bir eser, Hayat Hanım... "İnsanların hayatları bir gecede değişiyordu. Her şey öylesine çürümüştü ki hiç kimsenin hayatı kendi geçmişinin köklerine tutunamıyordu. Herkes lunaparklardaki kukla hedefler gibi bir vuruşla devrilip kaybolma ihtimaliyle yaşıyordu." Aynen böyleydi, insanların hayatı pamuk ipliğine bağlıydı. Bir gece ansızın gelen eli sopalı adamlar hayatları zindana çeviriyordu. Herkesin yaşam alanı ortak olan bir handa parasızlık çekerek okumayı sürdüren Fazıl.(yani sürdürmeye çalışan) İş bulamayınca bir kanalda gönüllü seyirci olur ve hayatı Hayat Hanım ile değişir. Hayat Hanım, bu genç üniversite öğrencisinden çok yaşlıdır. Ortak özellikleri olmasada içten içe birbirlerine bağlanırlar. Hayat Hanımın korkuları yoktur, biraz da eski hayatı hakkında sırları vardır. Fazıl' ın ise parasızlık, iş ve hayatta kalma korkuları vardır. Kendisi gibi Edebiyat sever ve öğrenci olan Sıla ile de yolları aynı anda keşişir. Bir yandan Sıla ile olan ilişkisi devam ederken diyer taraftanda Hayat Hanım ile görüşmeye devam eder Fazıl. Sıla'nın çok zenginken birden bire dibe çakılan yaşamından kurtulma yolu vardır. Yurt dışına gitmeyi kafasına koyar. Fazıl'ı da yanında götürmektir maksadı. Gençlerin başka Kurtuluş yolu yoktur çünkü.Her an hepsi bir nedenden dolayı tutuklanabilir. Gelecek olan kötü günleri ön gören Hayat Hanım, Fazıl ı kendinden uzaklaştırıp, Sıla ile birlikte yurtdışına gitmesi için gerekli parayı verir. Genç adam ise çok kararsızdır. Bir tarafta ortak özellikleri olan genç kız ile hayatı sil baştan başlamak diğer tarafta ise kalıp belirsizlikler içinde günü yaşamak vardır. Fazıl sizce neyi seçmiştir? Ahmet Altan dan yine akıp giden bir roman. Biraz durgun diyenler var lakin yazarın cezaevindeyken kaleme aldığı lnı düşünürsek çokta normal bence. 1984 lü yılların olaylarınıda bire bir yaşatıyor okuyucuya. Hele o küçük kız Tevhide nin bize geçen masumluğu. Her karakterin kendine has özellikleri ile verdikleri yaşam mücadelesi. Okumayanlara Keyifli okumalar diliyorum #ahmetaltan
Hayat HanımAhmet Altan · Everest Yayınları · 20212,547 okunma