Puan vermedi·224 syf.····Okunma: 06 Ocak 2026 10:41 · Züppe Kocanın Şarkıcı Karısı kitabını elime aldığımda, baştan sona Sevil Atasoy’un ses tonu ve vurgularıyla okudum. Kanıt dizisinden tanıdığım bilgi birikimi ve anlatım tarzına her zaman hayran olduğum için ve polisiye, suç araştırma, dedektiflik özetle kriminal olaylarla fazlaca ilgilendiğim için bu kitabın da beni etkileyeceğini biliyodum.
Kitabın ana konusu DNA ve DNA analizlerinin cinayetlerin çözümündeki belirleyici rolü. Çoğunluğu Amerika’da işlenmiş, son derece karmaşık ve uzun yıllar çözülememiş cinayet vakaları ele alınıyor. Okurken, imkânsız gibi görünen davaların DNA profilleri sayesinde nasıl çözüme ulaştığını görmek beni hem şaşırttı hem de etkiledi. Anlatılan her vaka, bilimin adaletin sağlanmasındaki önemini bir kez daha fark etmemi sağladı.
Kitapta beni en çok düşündüren konulardan biri, Çin’in Uygur Türklerinden topladığı DNA örneklerine dair aktarılan bilgiler oldu. Sevil Atasoy’un bu konuda yaptığı bazı tahminler, o dönemde hâlâ gizemini koruyan bir süreci işaret ediyor. Okurken, bu bilgilerin günümüzde ne noktaya ulaştığını merak ettim ve bu konuyu ayrıca araştıracağım.
Bu kitabı okurken polisiye anlamında fazlasıyla doyduğumu söyleyebilirim. Gereksiz ayrıntılara girilmeden, delillerin nasıl bulunduğu, nasıl bir araya getirildiği ve katillerin nasıl yakalandığı son derece açık bir dille anlatılıyor. Bilimsel verilerle desteklenen bu anlatım, kitabı hem öğretici hem de sürükleyici kılmış. Uzun süre yakalanamamış seri katillerin çok küçük ihmallerle nasıl yakalandıklarını, bazı katillerin ise tamamen ilgisiz görünen bir DNA örneği sayesinde ele verildiklerini okumak oldukça çarpıcıydı. Ayrıca masum insanların yanlış delillerle hapse girmeleri ve yıllar sonra DNA sayesinde aklanmaları beni derinden etkiledi.
Kitabın son bölümlerinde yer alan ve DNA analizinin yeterliliğini sorgulayan değerlendirmeleri özellikle ilgi çekici buldum. Örneğin, iki kişinin kısa süreli bir konuşması sırasında bile DNA transferinin mümkün olabileceğine dair verilen bilgiler, bildiğimi sandığım pek çok şeyi yeniden düşünmeme neden oldu.
Sonuç olarak Züppe Kocanın Şarkıcı Karısı, gerçek olaylara dayanan, bilimle desteklenen ve Sevil Atasoy’un kendine özgü anlatımıyla güçlenen çok etkileyici bir kitap. Polisiye, gerçek suç hikâyeleri ve adli bilimlere ilgi duyan herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum.