İyilik neden yapılır?
2026 1. kitabı
İyiliği sadece iyilik yapmak için mi yaparız, yoksa karşılığında bir şey beklediğimiz için mi? Bu karşılığında beklenen şeyin illa da iyiliği gören tarafından verilmesine gerek yok. Bazen sadece yücelik hissi, tatmin hissi de kendi kendine yeterlidir. Ama tabi insan beyni çıkan, eksilen şeyin yerine bir şey konulmasını bekler. İnsana rasyonel diyebilirsek eğer, nicelik olarak kendini korumak istemesini de anlayabiliriz. Komşuya dolu tabak verdim, dolu tabak istiyorum. Birine yardım ettim, gelecekte ondan yardım görmek istiyorum. Biz aksine inansak da içgüdüsel yaşayan ve çıkarcı canlılarız… Derinlemesine düşününce insan iyilikten bile tiksinebiliyor. Ama ya ben birine basit bir eşya değil de, bir can verdiysem? Karşılığında ona denk ne alabilirim? & Spoiler olabilir & Jeff bize kendini hep masum, iyi, ve kaderin cilvelerine maruz kalmış biri gibi gösteriyor. Öyle olduğunu da düşünebilirsiniz. Ama sonuyla aslında pek de öyle olmadığı ortaya çıkıyor. & Bu kitabı bir psikopatın yaptıkları olarak da okuyabilirsiniz, kendinizi dürüstçe Jeff’in yerine koyup içinizdeki (hepimizde eksiksiz olan) psikopatlık seviyenizi de ölçebilirsiniz. Ya da onu bir psikopat gibi görmekten ziyade sıradan bir insan gibi görüp iyilik kavramını, insanın nasıl da dürtüsel hareket ettiğini, hatta rasyonel olup olmadığını şöyle detaylıca sorgulayabilirsiniz. * Kitap müthiş bir gerilim hissiyle oldukça sürükleyici yazılmış. Beğeneceğinize kefilim :)
Ağızdan AğızaAntoine Wilson · Tersine Kitap · 2025117 okunma