#k:513386.
Romanda geçmişten gelen sırların günümüze sirayet edişini okuduk en basit hâliyle. Şehnaz’ın ailesiyle olan sorunlu bağı, toksik ilişkisi ve kadın olmanın getirdiği zorluklar , akademideki sorunlar kitabın temel meseleleri. Yazar derin psikolojik tahlilleri, olayın geçtiği dönemin sosyolojik ve ekonomik yapısını karakterlerin düşünce biçimlerine ve seçimlerine çok iyi yansıtmış. Şehnaz'ın çözümlemeleri ile okuyoruz kitabı dolayısıyla kendi iç çatışmasını da her seferinde hissettiriyor. Ayhan hanım toplumsal baskılara boyun eğen, toplumda kadın kimliğinin bir ağırlığı var ise bunu iliklerine kadar yaşamış ki bunu uyurgezer olduğu gecenin birinde de şeffaf bir şekilde dökmüş kırmızı çizgileri olan bir kadın. Şehnaz’ın yanlış olduğunu bilmesine rağmen toksik bir ilişkiyi sürdürmesi, ailesinden taşıdığı bu baskı ve değersizlik duygusuyla ilişkilendirilebilir belki de. Açıkçası kitabın sonlarına doğru Şehnaz ve E. 'nin son hikâyeleri o kadar betimleme içinde bana cılız geldi. Genel olarak kitap benim için zor okundu; çok fazla ve çoğu gereksiz betimleme anlatımı ağırlaştırıyor. Ayrıca E. karakterinin adının hiç verilmemesi de anlamlı gelmedi, hiç böyle bir gizeme gerek yoktu mesafe yarattı benim açımdan.