·95 syf.····Okunma: 08 Ocak 2026 15:27 Bakirelik Tabusu, Kadın Eşcinselliği ve Kadın Cinselliği olmak üzere kitap üç makaleden oluşuyor.
İlk makalede kadın bakireliğinin kutsallaştırılma nedenlerine, bazı kabilelerdeki bekaret bozma geleneklerine değiniyor ve bekaretin bu kadar önemli olma nedeninin erkeklerin kadına bir mülkmüş gibi sahip olma istediğinden kaynaklandığını belirtiyor.
"Bekâret bir tabunun, dinsel olarak tarif edilebilecek bir yasağın konusu haline gelmiştir." (s.7)
"Bir ilkel insan ne zaman bir tabu yaratıyorsa bir tehlikeden korkuyor demektir ve kadınlara karşı duyulan genel bir korkunun da bütün bu imtina kurallarında ifade bulduğu tartışılmaz bir gerçektir." (s. 13)
İkinci makalede kendisine gelen eşcinsel bir kadın vakasını ele alıyor ama eşcinselliği kaynağının ne olduğunu kesin bir şekilde bulamıyor.
Üçüncü makale beni rahatsız etti. Çünkü kadınlarda "penis kıskançlığı" olduğunu ileri sürüyor. Aynı zamanda Oedipus kompleksinin erkek çocuklarında ve kız çocuklarında nasıl geliştiğini açıklıyor.
"Küçük kız, bir erkek cinsel organı görüp de kendisindeki eksikliğin farkına vardığı zaman ancak tereddütle ve istemeye istemeye bu nahoş bilgiyi kabul eder."
(s. 80)
Freud'un kullandığı bazı terimlerden ve kadın cinselliği konusundaki bakış açısından dolayı okurken beni zorlayan bir kitap oldu. Fakat Freud'un her şeyi derinlemesine incelemesini ve bir düşüncenin, tabunun altında yatan bütün nedenleri düşünmesini seviyorum. Psikolojiye ilgisi olanların seveceği bir kitap.
İyi okumalar.