2026 4. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2026 12:46
Sokağın Sonundaki Ev, ilk sayfalarında oldukça durağan bir tempoyla ilerleyen ve bu yönüyle okurunu zorlayan bir roman. Hikâyenin başlangıcında anlatının yavaşlığı, atmosferin kasıtlı olarak ağır kurulması ve olayların uzun süre belirgin bir noktaya varmaması, sabırsız okurlar için bir kopma riski yaratabiliyor. Ancak kitap, sabırla ilerleyen okurunu ödüllendiren türden. İlerledikçe romanın yalnızca bir “yavaş anlatı” olmadığını, aksine bilinçli bir şekilde örülmüş bir yapı sunduğunu fark ediyorsunuz. Hikâye derinleştikçe, olayların yön değiştirmesi ve anlatının beklenmedik biçimde şekillenmesi, başta yapılan tüm tahminleri geçersiz kılıyor. Kitabın en güçlü yanlarından biri de tam olarak bu noktada ortaya çıkıyor: Okuru güvende hissettiren klasik anlatı kalıplarını bilinçli olarak yıkması. Yazar, ele aldığı konuyu alışılmış perspektiflerin dışına taşıyarak daha rahatsız edici, daha düşündürücü ve sürprizli bir zemine oturtuyor. Özellikle ilerleyen bölümlerde hikâyenin aldığı form, baştaki tempo düşüklüğünü büyük ölçüde telafi ediyor. Gerilim unsurları daha belirgin hâle gelirken, anlatının alt metninde yer alan psikolojik ve duygusal katmanlar da güçleniyor. Her ne kadar kitabın bazı bölümlerinde tempo tekrar düşüşe geçse de, bu anlar artık hikâyenin genel çerçevesi içinde tolere edilebilir hâle geliyor. Çünkü okur, artık anlatının nereye evrilebileceğine dair merak duygusunu kaybetmiyor. Sonuç olarak Sokağın Sonundaki Ev, hızlı tüketilen ve anında tatmin eden bir okuma deneyimi sunmuyor. Ancak sabır gösterildiğinde, klişelerden uzak durmayı başaran, tahmin edilebilirliği bilinçli şekilde bozan ve sürprizlerle ilerleyen bir anlatıya dönüşüyor. Başlangıçtaki durağanlığa rağmen şans verilmesi gereken, okurla zaman içinde bağ kuran bir roman.
Sokağın Sonundaki EvCatriona Ward · İthaki Yayınları · 2023357 okunma