Kadınlar.. Kadınlarımız..
2026 5. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2026 00:42
Chimamanda Ngozi Adichie Nijerya'lı yazar , bu eseri aslında, sadece kız çocukları için yazmamış. Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği üzerine yazmış. Kitabın özünde, çoçuklarınızı hiçbir konuda cinsiyet ayrımı gözetmeden, egitin diyor yazar. Kadına atfedilmiş, kadına özgü kavramlarını, yıkmak için düşüncelerini manifest etmiş.. Haklı mı? Bence sonuna kadar haklı. Dünya'ya insan yavrusu olarak gelen biz, bir süre sonra cinsiyetsel olarak ayrılıyoruz. Global Dünya düzenindeyse, ezilen, hor görülen ne yazık ki, narinlik atfedilen kadın oluyor.. Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi derslerimde, kendisiyle hemhal olduğum Sandra Bartky , bu konuyla ilgili de bir kuram ortaya atmış. "Narinlik Zorbalığı" Nedir narinlik zorbalığı? Kadınların narin, zarif ve pasif olmaları gerektiği yönündeki beklentilerdir. Doğası gereği, böyle olması gerekir diye bir baskı kurulur kadının üstünde ve bu sebeplerden ötürü ; Toplumsal, özel, iş hayatlarında baskı ve psikolojik şiddete maruz kalırlar. Kadının ; kendini geri çeken, pasif bir yönünün olmasını dileyenlerin, düşünce dünyasının kalıntısıdır, ne yazık ki.. Ben bir kadınım, kendimi savunabilirim. Yeri geldiğinde, bir erkekten güçlü de olabilirim.. Gene Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi dersinde gördüğüm, başka bir kavrama değinmem gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu kavramlar, birbirlerine itici güç olarak meydana atılmışlar bence. Cam Tavan Sendromu : Kadınlar ve azınlık gruplarının iş dünyasında veya diğer profesyonel alanlarda üst düzey pozisyonlara yükselmesini engelleyen görünmez bariyerler. Pek çok kadın ; Narinlik zorbalığına ve Cam Tavan Sendromu'na maruz bırakılarak yıldırılıyor.. Biz kadınlar, çok güçlüyüz... Bizi bize bıraksanız, Dünya'yı yönetir. Çiçek bahçesi yaparız.. Unutmayın! Sizi eğiten, büyüten bir kadın çoğu kez.. Azımsanamayacak kadar çok etkimiz var, nesiller ve toplumlar için.. Feminizm : Toplumsal Cinsiyet eşitliğini, kadın- erkek demeden, her alanda eşitlik kavramı üstünden, savunan bir kuram olarak ortaya çıkmıştır. Elbette öncelik olarak ezilmiş kadınları savunur. Çoğu zaman aşırıya kaçan tarafları da vardır. Ancak bu kavram genel olarak kargaşa ve karışıklık için değil, özlük için ortaya atılmıştır. Hepimiz insanız, hepimiz yemek yapabilir, yaşadığı yeri temizleyebilir, çoçuklarına iyiyi ve kötüyü öğretebiliriz.. Bunun cinsiyetle bir alakası yoktur.. Dünya'yı el birliğiyle aydınlığa çıkarmak biz, insanların ellerinde.. Kavramsal aşırılıklara kapılmadan feminizm i, anlamanızı temenni ederim.. Bu yılın ilk incelemesi olarak, tarihe not ediyorum :) Kitaplarla kalın. :)
Feminist ManifestoChimamanda Ngozi Adichie · Doğan Kitap · 20192,108 okunma
Mis gibi bir inceleme…Ellerine sağlık. Cam tavan sendromunda mesleklerin cinsiyetle kodlandırılması günümüzde devam ediyor. Örnek verecek olursam; gelen vatandaş müdür bey nerede diyor mesela müdürün kadın olabileceği de aklına gelmiyor. Meslek unvanlarının dilde erkeklikle özdeşleşmesi yönetim pozisyonlarının toplumsal cinsiyetle kodlandığını ve bu kodlamanın cam tavan sendromunun kültürel ve sembolik boyutunu güçlendirdiğini gösteriyor. Kadınlar olarak biraz daha narin olduğumuzdan ağır bilek gücü gibi güç gerektiren işlerde de çalışmamız toplumca beklenmiyor üzücü...Mühendislik fakültelerinde de kadın sayısı ilk başlarda çok azdı tabi zaman ve kültürel bakış açısı değiştiğinden bunları da yıktık. 🌼
Tuğçe
Duyduğum bir kaç, bilgiye istinaden söylüyorum canım ; güç işlerde çalışan, farklı milletlerden kadınlar var. Özellikle Rus kadınları. Gene baktığım da, Türk köy kadınları da aslında oldukça ağır , beden gücü isteyen işlerde çalışıyorlar ama görünmezler.. Görünmüyorlar.. Benim babaannem, tarla sürerken doğum yapmış.. Orada taşla göbek bağını kesmiş.. Aslında kadınlar da yapıyor.. Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı kadını her yerde yok sayıyor.. Mühendislikle ilgili söylediğin şeyi duymuştum.. Dilerim ki ; Her alanda kadın aklı, gücü, varlığı çoğalsın 🩷 teşekkür ederim, dolu yorumun için 💋🩷 var ol canım Kübra 🩷