Puan vermedi·680 syf.····Okunma: 03 Mayıs 2025 17:32 Fernando Pessoa’nın Huzursuzluğun Kitabı, bir romandan ziyade insanın kendi zihninin içine yaptığı uzun ve durağan bir yolculuğun notları gibi.
Yazarın dünyayı dışarıdan izleyen o mesafeli duruşu ve hiçbir yere ait olamama hali kitabın her satırında kendini hissettiriyor; özellikle
"Hiçbir şey yapmamanın verdiği o müthiş yorgunluk içindeyim" dediğinde, o tarif edilemez içsel sıkıntıyı net bir şekilde dile getiriyor.
"Edebiyat, hayatı görmezden gelmenin en asil yoludur" diyerek dış dünyaya kapılarını kapatması, edebiyatın aslında ne kadar güzel bir sığınak olduğunu gösteriyor.
Yazarın "Kendi kendimin bile uzağındayım" şeklindeki itirafları ise insanın sadece başkalarına değil, kendi özüne bile ne kadar yabancılaşabileceğini; ruhunun derinliklerinde kendini ararken aslında ne kadar büyük bir boşlukla karşılaştığını ortaya koyan alışılmadık bir dürüstlük barındırıyor.
Kitapta anlatılan bu "huzursuzluk" aslında dış dünyadaki olaylardan değil, tamamen insanın içindeki o bitmek bilmeyen sorgulardan besleniyor. Pessoa, "Hayat, her şeyi yapmaya yetecek kadar uzun değil ama hiçbir şey yapmamak için de fazla kısa" mantığıyla okuru hem bir boşluğa sürüklüyor hem de o boşluğun içinde kendine yer bulmasını bekliyor.
Metnin olay örgüsü yerine saf düşünce üzerine kurulu olması, onu alışıldık eserlerden ayırırken; yazarın "Benim ruhum karanlık bir ormandır ve ben kendi içimde kaybolmuş bir yabancıyım" diyerek çizdiği o portre, insanın en kuytu köşelerindeki karmaşayı dışa vuruyor.
Bu anlamda eser, her sayfasında yeni bir hikaye anlatmak yerine, var olmanın o tuhaf ve durağan sancısını farklı açılardan tarif etmeye devam ediyor.
İnsanın her gün geçtiği sokakları, gördüğü yüzleri ve hatta kendi düşüncelerini sanki ilk defa karşılaşıyormuşçasına bir yabancıyla izlemesi, kitabı alışılmışın dışında bir gözlem metnine dönüştürüyor. Sonunda okura kalan, bir çözüm ya da ferahlık değil; aksine belirsizliğin içinde bile bir anlam bulma çabası oluyor.
"Hepimiz hiç gerçekleşmemiş bir rüyanın parçalarıyız" diyerek biten bu içsel yolculuk, dünyadaki yerini sorgulayan herkesin kendi sessizliğinde yankı bulabileceği bir anlatı sunuyor.