···Okunma: 30 Haziran 2025 12:59 Ağır kitaplar arasında nefeslenmeye ihtiyacım olduğu bir dönem okumuştum Gece Yarısı Kütüphanesi'ni. Bir de hayatımı sorguladığım ve geçmişteki pişmanlıklarıma takılı kaldığım bir dönemdi. Bu kitap, basit olsa da akıcı kurgusuyla içimi rahatlatmama ve hayatıma yenilenmiş bir enerjiyle devam etmeme yardımcı oldu.
Çok satan olduğu için zaten büyük bir beklentim yoktu. Çok satanlar genelde yüzeyseldir, iyi hissettirir ama genelde okunup unutulur, hayatınızı değiştirmez. Bu da öyle bir kitaptı.
Konusunu neredeyse herkes biliyordur. Nora, işini kaybetmiş, hüsrana uğramış ve hayatında seçtiği yol ayrımlarından memnun olmayan bir karakterdir. Kedisini kaybetmesi son damla olur ve Nora hayattan vazgeçer. Ne var ki ölmeye kalkıştığında kendisini Gece Yarısı Kütüphanesi denen bir yerde bulur. Burada önceden verdiği kararları değiştirebilecek, "alternatif yollardan başka birini seçmiş olsaydım şu an hayatım nasıl olurdu" sorusunun cevabına ulaşabilecektir. Ne var ki en garanti seçimleri dahi onu şimdiki hayatından daha mutlu bir sona eriştiremez.
Verdiği mesaj buydu, ancak kurgusal işleyişin basit kaldığını düşünüyorum. Neden mi? Nora, hiçbir şeyi beğenmeyen bir insan. Bence Nora'nın alternatif hayatlarından birkaçı mükemmele çok yakındı ancak o hayatlardaki ufak bir sorun bile Nora'yı bıktırmaya yetti. Bazı yerlerde Nora'ya Acun gibi "Kardeşim siz ne istiyorsunuz?" diye çıkışasım geldi.
Karakter gelişimi var mıydı bilmiyorum ama ben Nora'nın bu kafa yapısıyla eski hayatı da dahil hiçbir hayatta mutlu olabileceğini sanmıyorum. İyi başlayıp sıkıcı biten, iyi bir fikri vasat altı işlemiş bir kitap.