·280 syf.····Okunma: 09 Ocak 2026 23:12 Kitap Şirazlı Sadi mükemmel bir sözüyle başlıyor. Söz o kadar etkili buraya eklemeden duramayacağım.
İNSAN, BİR DAMLA KAN VE BİN ENDİŞE
İnsan duygularını anlamak o kadar zahmetli bir şey ki. Bazen karşı tarafa ne hissettirebileceğimizi bilmiyoruz . Bir çok yolla öğrenmeyi hedeflemişsizdir duyguları,Ahmetin de dediği gibi duyguları öğrenmenin tek yolu edebiyattan geçer . Kendini duygu eğitimine adamış Ahmet. Bu duygu eğitimine edebiyatta bulmuş. Haksız değil, öğrenmenin en güzel yolu okumaktan geçer.
Bazı acılar öyle derin etkiler yaratır ki, insan kendine yeni bir karakter alıyor. İki karakter bir beden. Kendi acılarınızı kabul etmemenin yüzleşmemenin sonucudur bu. Sürekli konuşturur durursunuz bu karakterleri içinizde kendi öz bedeninizin ruhunuzun acıları yetmiyormuş gibi büründüğünüz karakterinde acılarına katlanırsınız. Aslında değişen bir şey yok her iki durumda da bunları yaşayan sizsiniz . Ölü ruhlarda iki beden olmaktansa kabullenip hayatın tadını çıkartmanızı öneririm. Bu kitap insana çok şey düşündürecek. Benim hayatımda hep var olacak sürekli aklımın bir köşesinde düşünüp duracağım.
Unutmak ; insan bazı acıları, hayatın üzerine yüklediği zor zamanları belleğinden silmese bu yaşayacağı günleri nasıl geçirirdi. O zamanda takılır giderdi. Ne yaşayacağı günleri ne de geçirdiği kıymetli zamanın tadını almazdı. Unutmak bu yüzden insanı hayata bağlayan, kaldığı yerden devam etmesini sağlayan fiildir. Kitapta değinildiği gibi " insan her şeyi unutarak yaşayabilirdi ama herşeyi hatırlayarak yaşamazdı."
Kitap o kadar düşündürücü ki bir sonraki adımı düşünmeden kendi alıkoyamıyorsun . İnsanı ruhunu duygularını öyle güzel ele alıyor ki. Kitap aşık olmamak elde değil. Sizi öyle bir içine çekecek sanki o dönemde o karakterle beraber yaşıyormuş hissini alacaksınız.
Ahmet ve Mehmet keşke size sıkı sıkı sarılabilseydim. Sarıldığımı varsayıyorum, hem benim kalbimin derinliklerinde bir yerde olacaksınız.
Zülfü Livaneli yazarımıza teşekkür ederim bu güzel kitabı hayatımı kattığı için. Sizlere de okumanızı tavsiye ediyorum.
Şimdiden keyifli okumalar.