2025 30. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2025 08:35
Aether’in ikinci sayısında, bilimkurgu ve fantazyanın duygu, felsefe, korku, mizah ve toplumsal eleştiriyle rahatça iç içe geçebildiğini gösteren zengin öyküler yer alıyor. Hisler Diyarı: Bir otogarda, gündelik hayatın tam ortasında başlayan bu öykü, okuru hızla rüya ile gerçek arasındaki belirsiz bir alana taşıyor. Ana karakterin gizemli bir kadınla karşılaşmasıyla birlikte anlatı, zaman ve mekân hissini gevşetiyor. Kısa olmasına rağmen duygusal etkisi güçlü; özellikle atmosfer kurmadaki başarısıyla akılda kalıyor. Okur, öykü bittiğinde yaşananların gerçekten olup olmadığından emin olamıyor ve bu belirsizlik, metnin etkisini artırıyor. Takibe Takip Yapan Kobra: Hint mitolojisinden beslenen bu kısa öykü, sembolik dili ve şiirsel anlatımıyla öne çıkıyor. Metnin merkezinde yer alan şiir, öykünün ruhunu taşıyan temel unsur hâline geliyor. Kısa olmasına rağmen kültürel arka planı sezdiren bir derinliği var. Mitolojik göndermeleri seven okurlar için sade ama etkileyici bir durak. Dysseus’a Yakınma: Mektup formunda yazılmış bu öykü, duygusal yoğunluğu ve zengin benzetmeleriyle dikkat çekiyor. Anlatıcının hitap ettiği Dysseus figürü, mitolojik çağrışımlarla modern bir iç hesaplaşmayı buluşturuyor. Öykünün sonunda Dysseus adının anlamına yapılan vurgu, metnin sembolik katmanını güçlendirmeyi amaçlıyor; ancak bu bölüm, mitolojiye aşina olmayan okur için biraz muğlak kalabiliyor. (Dysseus adını arattım, ancak bulamadım. Odysseus ile aynı kişi mi, merak ediyorum.) Duygusal yönü güçlü bir öykü. Beyaz Yazarın Siyah İntiharı: Yalnız yaşayan, alkolle mücadele eden bir yazarın sıcak bir Ağustos gününde yavaş yavaş içine düştüğü ruhsal çöküşü anlatan bu öykü, benzetmeler konusunda oldukça başarılı. Sıcaklık, bunaltı ve içsel karanlık, fiziksel bir ağırlık gibi hissettiriliyor. Metin, intiharı doğrudan anlatmaktan çok, o noktaya sürükleyen zihinsel süreci görünür kılıyor. Okurda etkileyici bir iz bırakıyor. Allem ile Kallem: Nietzsche’nin düşüncelerinin bedenden bağımsız bir enerji olarak ele alınması fikriyle başlayan öykü, kısa sürede mizahi bir bilimkurguya dönüşüyor. Bu düşüncelerin teknolojiye dönüştürülüp uzaya fırlatılması ve düşünmeden, doğrudan eyleme geçen iki uzaylının gezegenini mahvetmesi, felsefe ile mizahı başarıyla harmanlıyor. Metin, insan düşüncesinin gücünü ve yıkıcılığını eğlenceli ama düşündürücü bir dille ele alıyor. Özelleştirilmiş Organik Zekâ (SOI): 2040’larda geçen bu öykü, yapay zekânın bilinç kazanması fikrini gündelik hayatın içine yerleştiriyor. Artık yalnızca büyük sistemler değil, ev aletleri bile bilinçli ve potansiyel olarak tehlikeli. SOI’lerin sahiplerine karşı gelebilme ihtimali, metni gerilimli bir noktaya taşıyor. Öykü, teknolojinin kontrolden çıkmasının ne kadar sıradanlaşabileceğini ürkütücü bir sakinlikle anlatıyor. Tira: Kaçak ırkdaşlarını yakalamak için Dünya’ya inen uzaylıların hikâyesi, büyük bir kozmik çatışmadan ziyade bir otel resepsiyonunda geçiyor. Bu dar mekân tercihi, gerilimi daha tanıdık ve hissedilir kılıyor. Karakterlerin gündelik hayattan fırlamış gibi olması, okurun hikâyeye kolayca bağlanmasını sağlıyor. Yabancı bir tehdidin, tanıdık bir ortamda belirmesi öykünün en güçlü yanı. Kutlama: Bir robot süpürgenin “açılış töreni” için insanların bir araya gelmesini anlatan bu öykü, teknolojik ilerlemeye duyulan saf sevinci ironik bir dille ele alıyor. İnsanların, böylesi basit bir teknolojiyi bile neredeyse kutsal bir yenilik gibi kutlaması, metnin alt metnini oluşturuyor. Kısa ama düşündürücü; özellikle insan–teknoloji ilişkisine dair ince bir taşlama barındırıyor. Mumyanın Ayağı: Théophile Gautier’nin öyküsü, antika dükkânında başlayan masum bir arayışın doğaüstü bir maceraya dönüşmesini anlatıyor. Baş karakterin, kağıt ağırlığı niyetiyle aldığı mumya ayağının bir Mısır prensesine ait çıkması, öyküyü gizemli bir noktaya taşıyor. Atmosferi güçlü, klasik gotik ögelerle bezeli ve zamansız bir tat bırakıyor. Bünyamin Tan'ın çevirisi sayesinde Türkçeye kazandırılmış olmasına sevindim. Uyuyan Tanrı: Kepler-186f gezegeninden gönderilen bir uyarı kaydıyla başlayan öykü, daha ilk satırda merak duygusunu tetikliyor: “Buraya sakın gelmeyin.” Yaşlı insanların kayboluşu ve Faust adlı profesörün gerçek amacı, gerilim ve bilimkurguyu başarıyla iç içe geçiriyor. Metin, bilinmeyen bir gezegende koloni kurma fikrinin karanlık yüzünü etkileyici bir atmosferle anlatıyor. Fil Mezarlığı: Ölümsüzlüğün keşfiyle birlikte tüm insanlığın tek bir devlet altında birleşmesi fikri, ilk bakışta bir ütopya gibi sunuluyor. Ancak öykü ilerledikçe bunun aslında fütüristik bir diktatörlüğün başlangıcı olduğu ortaya çıkıyor. Metin, “herkes için iyilik” iddiasıyla kurulan sistemlerin nasıl baskıcı yapılara dönüşebileceğini sert ama dengeli bir dille ele alıyor. Evrenlerin Kıyısında: Farklı gerçeklikler arasında geçiş yapmayı sağlayan bir pusula fikri, bu öykünün merkezinde yer alıyor. Metin, çoklu evren temasını sade ama merak uyandırıcı bir anlatımla işliyor. Seçimler, olasılıklar ve başka hayat ihtimalleri üzerine düşündüren bir kurguya sahip. Kısa olmasına rağmen zihni açık bırakan bir etki yaratıyor. Aynalar Kitabı 1: Persona Simulakrum: Bu öyküde bir robotun insanları anlama ve algılama çabası anlatılıyor. Şiirsel dili, anlatıya neredeyse felsefi bir ton kazandırıyor. İnsan olmanın ne demek olduğu sorusu, doğrudan sorulmadan, robotun bakışı üzerinden sezdiriliyor. Dil ile tema arasındaki uyum, öyküyü derginin dikkat çeken metinlerinden biri hâline getiriyor. Benlik Çerçevesi: “Başkasının yerine geçmek ister miydiniz?” sorundan yola çıkan bu öykü, kimlik ve memnuniyetsizlik temalarını merkezine alıyor. Eğer kendi hayatınızdan hoşnut değilseniz, başka birinin yerine geçebilmeniz mümkün; görünümüyle, alışkanlıklarıyla, hayatıyla. Ancak asıl soru şu: Ya yerine geçmek istediğiniz kişi hâlâ hayattaysa?
Æther - Sayı 2Æther Dergisi · Plüton Dergisi · 20253 okunma