2026 1. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2026 13:44
Selam dostlar. Georgi Gospodinov birkaç yıl önce Zaman Sığınağı kitabı ile dikkatimi çekmişti ama kalemi ile tanışmak şimdiye, Bahçıvan ve Ölüm kitabı ile kısmet oldu. Kitap başlar başlamaz zaten konusunun ne üzerine olduğunu bildiğinizden spoiler vermiş olmayacağım. Babasının vefatından sonra kaleme aldığı bu metin biyografi/otobiyografi niteliğinde ve bence edebi niteliği de ağır basan bir metin. Bir yazarın üslubunu en iyi anlatan tür kurmaca bana göre. Elimizdeki kitap kurmaca olmamasına rağmen üslubunu çok sevdim. Dili çok zengin, açık ve anlaşılır/akıcı. Duygularını ifade edişi, psikolojik betimlemeleri şahane. Dramatize etmekten uzak ama duygusal yoğunluk içinde bir dengede. Gospodinov babasını kaybettikten sonra zaman zaman geçmişe de giderek babasının hastalık sürecini ve an be an kayıp sürecini anlatıyor. Kitabı okurken de okuduktan sonra da hikayelerde kısacık bahsettiğim şeyi burada yinelemek istiyorum: Babasını henüz kaybetmiş ya da kaybını henüz kabullenmemiş olanlarınızı sarsabilir bir metin bu. Yukarıda da yazdığım gibi durumu kesinlikle dramatize etmiyor. Ancak baba figürünün gün gün eriyip sağlığını kaybederek elden ayaktan düşmesi ve ölüm anını her saniyesi ile yaşamak ; henüz şükürler olsun ki babası hayatta olan beni dahi yıprattı. Gözyaşları içinde okudum o kısımları. Babasının yaşama tutunma gücü ve sonrasındaki kabullenişi ile yazarın kendisi de babasının oğlu olmanın karakter benzerliği ile okura güçlü baba-oğul ilişkisi de sunmuş oluyorlar. Kadrajımda olan Zaman Sığınağı’nın önüne Bahçıvan ve Ölüm’ü almamın sebebi son zamanlarda çok fazla görmüş olmam ve yazarın Türkiye ziyareti oldu. Kitap birçok kişinin yılın en iyi kitapları arasında yer aldı. Haliyle ben de büyük beklentiye girdim. Sanırım bu kadar övgüyle beklenti içerisinde olmasaydım kitap benim için daha etkileyici olabilirdi. Çok beğenmeme rağmen beklediğimi tam olarak bulamadım. Yine de tabii ki okumanızı tavsiye ediyorum. Benim gözüm şimdi diğer kitaplarında Dipçe: Yılın ilk kitabıydı ve şu an üçüncü kitabımla gayet iyi ilerliyorum. Bu yıl yorumları elimden geldiğince aksatmamaya niyetliyim. Hadi bakalım bu ilki olsun
Bahçıvan ve ÖlümGeorgi Gospodinov · Metis Yayınları · 202514,2bin okunma