···Okunma: 11 Ocak 2026 00:00 KPSS çalışma sürecimde tarih alanında Ramazan Yetgin’den dinliyorum dersleri. Benim için öyle büyük bir şans oldu ki hem Ramazan hocayla yollarımın kesişmesi hem de benim KPSS’ye çalışmaya karar vermem… Sayesinde tarih artık benim için bir ders değil, bir bilinç meselesi.
İşte Mahşer kitabının çıkmasını da bu yüzden dört gözle bekledim. Dersleri anlatırken hocamız zaten uzun saatler anlatıyor konuları tüm ayrıntıları verebilmek ve bizlerin de bilinçlenmesini sağlamak için. Tabii bu anlatımların ayrıntılarına girse daha uzun saatler video dersleri olacak (bence keşke olsa) ama böyle düşünmeyenler için bunu bir kitapta anlatması bizler için büyük bir şans.
Nazım Yaşar ise kendisini sık sık Ramazan hocanın videolarından da duyduğumuz kıymetli bir tarihçi. Böyle ortak bir çalışma yapmış olmaları öncelikle bir Türk genci olarak kendi adıma çok gurur verici.
İzmir’e üniversite zamanlarımda gezmek gitmiştim ve o zaman benim için sadece turistik bir bölgeydi. Hatta utanarak söylüyorum ki İzmir’in işgali ve orada yaşanan tarihi direnişe de pek hakim değildim. Kitabı okurken gezdiğim yerler canlandı. İçim burkuldu. O sokaklarda yüzlerce ecdadımızın kanı varmış meğer. Hem de ne kan…
Bazı yerlerde yutkunamadım. Hatta okuduğumun sadece bir roman olduğunu kabul etmek istedim ama maalesef olmadı. Bu kurgulanmış bir tarihi romandı ve o kadar iyi biliyordum ki burada yazılanlardan daha fazlasının olduğunu. 100 sayfalık bir romana ancak bu kadarı sığdırılabilirdi. O günü yaşayanlar bugün dirilse belki o yaşanan bırakın 1 günü 1 saati bile 1 ömür anlatabilirler.
Lütfen okuyun. Yalvarırım okuyun. Öğrenin, bilinçlenin. Adım attığınız her yerin kıymetini bilin. Araştırın, öğrenin, sorgulayın. Eğer sorgulamasaydı Hasan Tahsin, atar mıydı ilk kurşunu? Eğer biz bugün öğrenmezsek bırakmaz mıyız yerde Hasan Tahsin’in kanını?
Vatanının her bir karış toprağının kıymetini bilmek isteyenler ve bilenler için keyifli okumalar dilerim.