···Okunma: 12 Ocak 2026 10:08 Azrael’in Kitabı Amber V. Nicole
Tanrılar ve Canavarlar #1
Azrael’in Kitabı, ilk sayfalarından itibaren okuru karanlık, katmanlı ve duygusal olarak yorucu bir evrene davet eden bir fantastik roman. Evet; tanrılar, eski savaşlar, mühürlü diyarlar ve kadim kehanetler gibi tanıdık temeller üzerine kurulu. Ama bu hikâyeyi sıradanlıktan çıkaran şey, karakterlerin taşıdığı ahlaki gri alanlar ve fedakârlığın romantize edilmeden, bedeliyle anlatılması.
Bin yıl önce kız kardeşini kurtarmak için her şeyinden vazgeçen Dianna’nın hikâyesi, aslında kitabın kalbini oluşturuyor. Onu farklı kılan şey “güçlü” olması değil; insan kalabilmesi. Ig Moruthen gibi korkunç bir varlığa dönüşmesine rağmen vicdanını, sorgulama yetisini ve merhametini tamamen kaybetmemiş olması Dianna’yı fazlasıyla gerçek kılıyor. Şefkatli ama acımasız, zeki ama hata yapabilen, sert ama kırılgan… Dianna, kusurlarıyla var olan bir karakter ve bu yüzden okurla güçlü bir bağ kuruyor.
Liam (Samkiel) ise klasik “yok edici kral” anlatısının çok ötesinde. Efsanelerde korkulan, düşmanları için felaket olan bu karakterin iç dünyasında aslında derin bir suçluluk, yalnızlık ve tükenmişlik var. Yıkım gücüne sahip olmasına rağmen, sevdiklerini koruyamamanın ağırlığını taşıyan kırılgan bir adam okuyoruz. Amber V. Nicole’un en başarılı hamlelerinden biri, bu kadar güçlü bir figürü aynı zamanda bu kadar savunmasız gösterebilmesi.
Dianna ve Liam arasındaki ilişki ise kitabın en tatmin edici yönlerinden biri. Enemies to lovers dinamiği aceleye getirilmeden, sindire sindire ve karakterlerin kişiliklerine zarar vermeden ilerliyor. Bakışlar, diyaloglar ve aradaki gerilim o kadar iyi kurulmuş ki, romantizm çoğu zaman açık sahnelere ihtiyaç duymadan hissediliyor. Slow burn sevenler için gerçekten doyurucu.
Yan karakterler de hikâyeyi taşıyan önemli unsurlar arasında. Özellikle Drake’in varlığı hem dengeleyici hem de hikâyeye ayrı bir tat katıyor. Kimliksiz, silik yan karakterler yerine, evrenin canlı olduğunu hissettiren güçlü yardımcı karakterler görmek oldukça keyifliydi.
Eleştirel tarafta ise birkaç noktaya değinmek gerekiyor. Bazı tuzağa düşme ve çatışma sahneleri, karakterlerin zekâ ve güç seviyeleriyle kıyaslandığında biraz basit kalıyor. “Bu kadar mıydı?” dedirten anlar var ve bu durum yer yer gerilimi düşürüyor. Ancak dünya inşası, karakter derinliği ve duygusal yoğunluk bu küçük zayıflıkları büyük ölçüde telafi ediyor.
Evrenin ilk başlarda karmaşık gelmesi de olası. Çok sayıda isim, ırk ve kavram okuru zorlayabiliyor; fakat sabırla devam edildiğinde taşlar yerine oturuyor ve hikâye gerçekten akmaya başlıyor.
Sonuç olarak, Azrael’in Kitabı sadece karanlık bir fantastik romantik değil; fedakârlık, suçluluk, iyilik ve kötülük arasındaki ince çizgi üzerine kurulmuş güçlü bir karakter hikâyesi. Özellikle ahlaki gri tonları seven, güçlü ama “kusursuz olmayan” kadın karakterlerden hoşlanan okurlar için kaçırılmaması gereken bir kitap.
O final ise… Gerçekten tek kelimeyle yakıcı. İkinci kitabı sabırsızlıkla beklemek için fazlasıyla yeterli bir sebep.