2026 7. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 10:44
Engin Türkgeldi, Orada Bir Yerde ile okurlarını tekinsiz, karanlık ve zamanın donup kaldığı bir masal evrenine davet ediyor. Öyküler, belli bir coğrafyaya ya da takvime bağlı kalmaksızın, sanki hepimizin bildiği ama hatırlamak istemediği o belirsiz yerde, "orada bir yerde" geçiyor. Yazar, kurduğu bu distopik atmosferle bizleri gotik ve alegorik bir rüyanın içine çekiyor.  Karakterler, mutlak bir otoritenin, acımasız efendilerin veya değişmez kuralların gölgesinde, kendi bedenleri ve kaderleri üzerinde söz sahibi olamamanın derin çaresizliğini yaşıyor. Sökülen dişler, yayılan salgınlar ve bedensel deformasyonlar, öykülerin merkezinde sarsıcı ve rahatsız edici birer imge olarak yer alıyor. Okur, insan bedeninin ve ruhunun, iktidar hırsı veya bencil arzular uğruna nasıl harcanabilir bir nesneye dönüştüğünü dehşetle izliyor.  Yazarın detaycı ve görsel gücü yüksek anlatımı, sahnelerin zihnimizde adeta bir film karesi gibi canlı bir şekilde belirmesini sağlıyor. Masalsı öğeler içeren bu anlatı, aslında insan doğasının en karanlık, en vahşi ve en bencil yönlerine ayna tutuyor. Her öykü, fantastik kabuğunun altında, güç ilişkileri, şiddet döngüsü ve kaçınılmaz sonlar üzerine okuru derinlemesine düşünmeye mecbur bırakıyor.
Orada Bir YerdeEngin Türkgeldi · Can Yayınları · 2017674 okunma