“ Kimsin sen George? “
“ Başka bir hayattan tanıdığın biri tatlım.”
Bir kitabı da olduğunu bilmeden dizisini izledikten sonra okumayı sürekli ertelemiştim. Çünkü 22/11/63 bitirmek istemediğim bir hikayeydi..
Eşinden boşanmış, sıradan bir lise öğretmeni olan Jake Epping’in hayatı ölmek üzere olan arkadaşı Al’ın kendi karavanında 1958 yılına açılan bir tavşan deliğini göstermesiyle değişmeye başlıyor. Al, Jake’e geçmişe gidip Kennedy suikastini önlemesini ister.
Geçmişe gidip bir şeyleri değiştirmenin hiç kolay olmadığını, en küçük değişikliğin bile kelebek etkisiyle dalga gibi büyüdüğünü gördükçe işinin ne kadar zor olduğunu anlayan Jake özellikle Al’ın kesinlikle yapma dediği şeyi yapıyor. Yani aşık oluyor. Hayatının aşkı Sadie karşısına çıkıyor..
Tarihle kumar oynamanın bedelini tek tek ödüyor Jake. Ama tarihi değiştirmekten daha zor bir şey varsa o da insanın kalbini değiştirmek. Kennedy suikastini engelledikten sonra Sadie ile birlikte mutlu bir hayat sürmek isteyen Jake geçmişin inatçılığını tekrar tekrar yaşar.
Zaman zaman hepimiz düşünürüz keşke geçmişe gitseydim ve böyle yapsaydım diye. Peki onu yapabilseydik acaba bir hayatı düzeltirken kelebek etkisiyle kaç hayata etki edecektik ? Ve bunun sonuçlarını kaldırabilecek miydik ?
Bu mükemmel tarih-bilim kurgu-aşk-gerilim karışımını kesinlikle tavsiye ederim.