2026 1. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2026 18:09
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ı herkes muhakkak okumalı. Ben de ara ara okumalarım arasına ekliyorum bu sefer Gürpınar'ın dönemin etkilerinden etkilenerek çok farklı bir türden yazdığı ve kendisinin bu alandaki tek eseri polisiye ve psikoloji bu iki eser her ne kadar Fransız etkileri görülse de Gürpınar yine kendi anlatımından kaçınmamış mizahi ve akıcı anlatımı ile mükemmel bir anlatım. KESİK BAŞ bu bölümde başlarda sarhoş, ailesi ile arasında anlaşmazlıklar olan Nafiz Efendi kaynanasına yaranmak için aldığı lahanayı eve götürürken yolda bir kuyuya düşmesi ( kuyu başında toplanan ahali ile komik diyaloglar geçiyor) ve kuyuda farklı bir lahana görmesi yani fakat bu lahana bir kağıda sarılıdır ( kesik baş) daha sonra bu kağıda sarılı lahana görünümlü kesik baş'ın merhum Raif Bey'e ortaya çıkması ile oluşan serüven ve bu serüven de rol alan iki polisin (Remzi ve Seyit Efendiler) araştırmaları neticesinde katillerin bulunması üzerine konu alınmış mükemmel bir yapıt. İçeriği anlatıp spoiler vermek istemiyorum katilin öğrenilmesi yolunda yapılanlar ve bu cinayeti işleyenlerin kimler olduğu ve neden yaptıkları merak konusu olsun. -Ölüm bir kurtuluş mudur ? - Bu eser de daha çok psikolojik ve toplumsal sorunlar üzerinde yani vaka ve vakalara karşı verilen yanıt ve çözümlerle ilerlemektedir. Doktor Nusret Hulki Bey intiharları durduracak bir düşünceyle klinik açar ve bunu gazeteler yoluyla duyurur. Burada karşımıza birden çok vaka çıkıyor kimi çözülür kimi çözülmez ki biz de mesajı anlayabilelim diye. Ahmet Sami Bey'in olayı, Adil Cevri Bey olayı gibi vakalar var bu vakalar kimi mutlu sonla kimi mutsuz biter. İntiharın insan üzerindeki etkisi insanı intihara ne sevk eder tarzında sorulara da cevap bulmuş oluyoruz. insanı hem dış dünyadaki olaylar hem de iç dünyasındaki çatışmalar üzerinden anlamaya çalıştığı görülür. Kesik Baş akıl, gözlem ve toplumsal düzen üzerinden ilerlerken; Ölüm Bir Kurtuluş mudur? insan ruhunun kırılganlığını, baskı karşısındaki çaresizliğini sorgular. Her iki metinde de ölüm merkezde yer alır ancak biri ölümü bir suçun nesnesi, diğeri bir kaçış fikri olarak ele alır. Asıl mesele ölüm değil, insanı o noktaya getiren hayattır.
Kesik Baş - Ölüm Bir Kurtuluş mudur?Hüseyin Rahmi Gürpınar · Everest Yayınları · 201051 okunma