2026 6. kitabı
Kitap eski zamanların Osmanlı döneminde geçiyor. Padişahlar, Sultanlar, Ustalar, Şehzadeler, Haremler falan havada uçuşuyor. Enfes yemekler yapan bir Aşçıbaşı var ki padişahlar arasında nam salmış bu aşçıbaşı'nın bir de sırrı var.Bu Aşçıbaşı kimdir, amacı nedir, geçmişinde neler yaşamıştır? Tüm mesele bu. Kitabın sonuna kadar Aşçıbaşı'nın kim olduğunu öğrenemiyorsunuz Çok küçükken birkaç sebepten dolayı ailesinden koparılan Aşçıbaşı'yı kurtaran İsfendiyar Usta olur. Damak tadından anlayan ve yetenekli bir aşçı olacağını taa o zamanlardan anlayan Ustası onu yetişmesi için kendi ustasının yanına gönderir. Gel zaman git zaman Aşçıbaşı büyür, kendini çok güzel yetiştirir ve diyarlar arası bir üne sahip olur. Fakat yemek yapmak istediği tek bir Padişah vardır. Bunun sebebi ise yıllardır sakladığı sırdan dolayıdır. Pir-i Lezzet. İngilizceye, Almancaya, Lehçeye, Bulgarcaya ve Arapçaya çevrilmiş bir kitap aynı zamanda. "Hiç düşündün mü bir insan bir yemekten neden nefret eder ya da onu çok sever?" "... Çünkü o yemekle ilgili muhakkak bir hatırası vardır," demişti Usta, "O lezzeti her tattığında o hatırayla birlikte, hatıranın hissi de yeniden uyanır. Unutma: Lezzet ağızda başlar, ama zihinde biter." Ana karakterler, geçmişten gelen kadim tariflerin peşine düşerken cinayetler, entrikalar ve gizli örgütlerle karşılaşır. Bu tarifler aslında sadece lezzet değil, insanı kemâle erdirecek bilgiler barındırmaktadır. "Pir-i Lezzet" kavramı da buradan gelir: Lezzetin piri, yani hakiki ustası. Roman, okuru bir yandan Osmanlı saray mutfağına, diğer yandan tasavvufi düsüncenin derinliklerine götürürken; akıcı diliyle merakı sürekli canlı tutar.
Pir-i LezzetSaygın Ersin · April · 20232,031 okunma