2026 7. kitabı
Ayşe Kulin - Yarın Yok kitabında yazarın 2023'te çıkardığı ve alışık olduğumuz tarihi/anı tarzından oldukça farklı bir çizgiye kaydığı distopik bir roman. Günümüzden yüzlerce yıl sonrası... Dünya doğal kaynaklarını tamamen tüketmiş, korkunç bir savaş yaşanmış, takvim sıfırlanmış. Geriye kalan küçük insan toplulukları yapay bir dünyada, gri bir gökyüzü altında, güneşsiz, doğalsız, kapsüllerle beslenen, saçsız bir hayat sürüyor. Aslinda kitap yüzlerce yil sonrasini anlatsa da günümüzden izleri görebiliyoruz. Amansız savaslar, tükenen dogal kaynaklar ve bunun icin surekli savas üstüne savas. Yeni silahlar yeni bloklar yeni düşmanlar. Her seferinde ölen masum insanlar. Kitap bize yarın yok basligiyla yarin basimiza neler gelecegini cok net gösteriyor. Merkez Şehir Devleti'nde yaşayan genç bir bilim kadını Mira, çok eski bir biyolojik silah olan Tayro virüsünün formülünü bulmaya çalışıyor. Bu araştırma onu hem kendi toplumunun karanlık sırlarıyla, hem de çok çok eski geçmişle (yani bizim günümüzle) yüzleştiriyor. Kitap aslında klasik distopya kalıplarını kullanıyor ama sonunda ilginç bir zaman döngüsü ve "geçmişteki unutulmuş kadın bilim insanları" temasıyla farklı bir yere evriliyor. Mira, kendi soyundan bilim insani Esrana ile iletisime geçiyor ruhlar aracılığıyla. Muphem alan dedikleri ve metavers araciligiyla eski zamanlara günümüze gelip formülü bulmaya çalışıyorlar.
Yarın YokAyşe Kulin · Everest Yayınları · 20232,213 okunma