···Okunma: 14 Ocak 2026 23:05 Geçmişe gidebilseydiniz kiminle buluşmak isterdiniz? "
"Eğer sandalye bir kişinin bile kalbini değiştirebiliyorsa o halde kesinlikle bir anlamı vardır."
Toshiba Kawaguchi , Japon asıllı bir yazar olup, senaristlik ve yönetmenlik yapmış bir isimdir. Kahve Soğumadan Önce yazarın ilk romanıdır. Yazarın aynı isimli tiyatro oyunu Suginami Drame Festivali'nde Büyük Ödülü almış. Tiyatro oyunun izleyen bir editör oyunu çok beğenince oyunu kitaplaştırmasını teklif eder.
"Kahve Soğumadan Önce "adlı eser 196 sayfadan oluşan ve 2015 yılında yayımlanmış olan bir eserdir. Kitabın kapağını konu ile bağlantılı ve başarılı buldum. Kitabın basımını da başarılı buldum.
Kitabın konusu Tokyo’da ziyaretçilerinin zaman yolculuğuna çıkabildiği yüz yıllık gizemli bir kafenin dört ziyaretçisinin hikâyesini ve kahve fincana doldurulduğu anda başlayıp kahve soğuyunca sona eren yolculuklarının mucizevi sonuçlarını anlatır. Roman, iki genç aşığın, anılarının peşinden giden bir karı-kocanın, sonsuzluğun içinde yeniden bir araya gelen iki kız kardeşin ve yürek titreten bir hasretin merkezindeki bir anneyle çocuğun hikâyelerini anlatır. Şimdiki zamanda alınan kararların kıymetini ve gücünü gözler önüne seren eser, bambaşka insanlar olarak yollarına devam etme yürekliliğini gösteren karakterleri üzerinden okuyanların hayatı sorgulamasını sağlar.
Eser oyundan uyarlandığı için edebi yönden başarılı değil, akıcılığı ilk yarıda iyi olmadığını söyleyebilirim. Eserin son yarısında ise akıcılık biraz daha artmış olması ve mesajlar içermesi yönüyle okunabilecek güzel eserlerden biri olduğunu düşünüyorum. Zaman yolculuğunu mümkün kılan bir kurgu olması yönüyle de etkileyici bir eser. Dünyayı değiştiremeyiz belki ama kendimizi değiştirmek, hayatı anlamlı yaşamak ve hayata geç kalmamak gerektiği güzel bir kurgu içinde eserde anlatılmış.