Romanın Temel Yapısı
_______________________
Roman, Charlie Babbitt’in bakış açısından anlatılır. Charlie ( Filmde Tom Cruise) : Bencil,sabırsız, maddiyat odaklı
Hikâye, Charlie’nin otistik savant kardeşi Raymond ile çıktığı yolculukta içsel bir dönüşüm yaşamasını konu alır.
Bu yolculuk: Fiziksel bir Amerika yolculuğu,aynı zamanda ahlaki ve duygusal bir yolculuktur.
Raymond Babbitt: Otizm ve Savant Sendromu
_________________________________________________
Raymond karakteri:
Soyut duyguları ifade edemez,rutinlere bağımlıdır,olağanüstü bir hafızaya ve hesaplama yeteneğine sahiptir
Eserin yazari :Fleischer, Raymond’u: Ne “mucize” ,Ne de “acınacak biri” olarak sunar
O, olduğu hâliyle bir insandır.
Romanın gücü, otizmi romantize etmeden ama insanlıktan da koparmadan anlatmasındadır.
Charlie’nin Dönüşümü Romanın asıl merkezinde Raymond değil, Charlie’nin değişimi vardır.
Başlangıçta:
____________________
Raymond = miras engeli
Zamanla:
Raymond = kardeş, Raymond = vicdan aynası
Charlie eser icinde şunu öğrenir:
İnsanlar “farklı” oldukları için değil, anlaşılmadıkları için yalnızdır. Yani kardesinin durumu otizmden degil insanlarin onu anlamamasindan kaynaklanir.
İletişim ve Sessizlik
Raymond"un ozellikleri Sarılmaz ,göz teması kurmaz,duygularını sözcüklerle ifade edemez
Ama roman şunu gösterir:Sevgi her zaman konuşarak kurulmaz.Sessizlik, burada bir eksiklik değil; farklı bir dildir.
Para ve Ahlak Eleştirisi
___________________________
Miras meselesi, romanın etik omurgasını oluşturur.
Charlie’nin sorusu:
“Bu parayı hak ediyor muyum?”
Raymond’un cevabı yoktur.
Ama romanın cevabı nettir:
"İnsan değeri, ekonomik değerle ölçülemez."
“Yağmur Adam” Sembolü
“Rain Man” ifadesi, Charlie’nin çocukluk anısından gelir:
“Raymond” → “Rain Man”
Bu sembol:Geç fark edilen bağları,cocukluk travmasını, bastırılmış sevgiyi temsil eder
TEserdeki emalar
________________________
-Kardeşlik ve yabancılaşma
-Otizm ve toplumsal önyargı
-Empati öğrenilebilir mi?
-Sevgi = sahip olmak mı, anlamak mı?
-Normal kavramının sorgulanması
Sonuç:
_________
Yağmur Adam, bir “engel hikâyesi” değil; bir öğrenme hikâyesidir.
Leonore Fleischer’ın verdiği temel mesaj şudur:Asıl eksiklik bazı insanlarda değil,
onları anlamaya çalışmayan dünyadadır.
Hollywood tarafindan beyazperdeye de aktarilan Tom Cruise Ve Dustin Hoffmann "in muhtesem oyuculugu hatta Dustin Hoffman"in oskar odulu aldigi bir eserdir.